Nu stiu cum e timpul pe la voi, dar mie imi miroase deja a toamna asa ca am profitat de vremea calda si frumoasa din ultimul weekend si am facut un gratar. Am decis meniul ‘on the spot’ si am preparat cateva feluri de mancare cu legume de sezon: frigarui cu legume si somon, porumb, dovlecel, sos tzatziki, salata verde, ciuperci umplute.
Si cum tocmai copsesem legumele pentru zacusca, am adaugat la meniu si o salata de vinete si o salata de ardei copti. Suna bine nu?
Iata reteta pentru fiecare fel de mancare:
Frigarui cu legume si somon (pentru 6-8 persoane):
– 500 g somon
– 1/2 vanata
– 1 dovlecel (zucchini)
– 1 ardei gras
– 1 ceapa mare
– 2 linguri ulei de masline
– sare
– piper
– aproximativ 6-8 bete de frigarui
Mod de preparare frigarui:
Taiati legumele felii de 1 cm grosime; taiati somonul cuburi mari. Adaugati sare si piper pe legume si pe somon.
Asezati pe fiecare frigaruie legume intercalate cu bucati de somon in asa fel incat sa aveti pe fiecare bat cate 2 bucati de somon si restul legume. Cand sunt gata, ungeti fiecare frigaruie cu o pensula pentru a nu se lipi de gratar.
Prajiti frigaruile pe fiecare parte pe gratar la foc mic pana se inmoaie legumele deoarece ele se prajesc mai incet decat somonul. Serviti calde.
Am pregatit si un sos tzatziki care s-a potrivit perfect cu salata verde, frigaruile cu somon sau alte tipuri de carne la gratar. Serviti rece.
Pentru sos tzatziki aveti reteta AICI
De asemenea, pentru frigarui am preparat si un sos de arahide (satay).
Serviti rece – reteta o aveti AICI
Nu au lipsit nici ciupercile umplute cu branza dar de data asta am folosit branza cheddar in loc de gorgonzola. Se pot servi atat calde cat si reci.
Reteta de ciuperci umplute cu branza AICI
Pe langa porumbul la gratar (pe care copiii l-au servit cu putin unt si sare) am pregatit niste felii de dovlecel-patison cu sare si piper care au mers perfect ca garnitura.
Sa nu uit de salata de vinete: din vinete proaspete si zemoase, cu putina ceapa si ulei de masline – un deliciu! Reteta AICI.
Daca preferati un gust mai exotic pentru vinete, puteti opta pentru Baba Ganoush – reteta AICI.
Salata de ardei copti:
Se coace ardeiul pe gratar si se curata de coaja, se scoate cotorul; se lasa putin la scurs. Separat se prepara un dressing (pentru 6 ardei copti):
– o cana de apa
– 3-4 catei de usturoi
– 4 linguri ulei de masline extravirgin
– 2-4 linguri otet de mere
– 1 lingurita zahar de cocos/xylitol/sirop agave
– sare
– piper
Asezati ardeii copti in dressing si dati la frigider cel putin o jumatate de ora inainte de servire.
Aceasta salata de ardei copt se poate prepara atat vara-toamna cu ardei gras proaspat (preferabil de diverse culori), cat si iarna cu ardei congelat. Deci, nu uitati sa puneti niste ardei copt la congelator!
Toate acestea le-am servit cu salata din salata verde, rucola, salata iceberg, rosii, masline, oua fierte si ulei de masline. Si langa vin rosu!
Sper ca v-am dat niste idei pentru urmatorul weekend 😉
Cu drag,
Malvina
Categories: Feluri principale
Leave a Reply