Ghiveci de legume cu orez

A venit toamna si s-au copt legumele: ardei gras, gogosari, rosii carnoase, vinete, dovleci, ceapa zemoasa, cartofi, varza si….. multe altele. Le gasiti cu siguranta in piete si sunteti foarte norocosi daca le aveti in gradina proprie (macar unele din ele). Si sunteti si mai norocosi daca acestea sunt bio!
Indiferent de unde le procurati, eu va propun o reteta de ghiveci de toamna foarte gustos si colorat pe care il consum in timpul iernii atat ca si garnitura cat si ca fel principal. Este foarte satios si in acelasi timp reprezinta o solutie rapida si la indemana.

Ingrediente (organice) – pentru 11-13 borcane de 400 g

– 1 kg ceapa taiata jullien
– 2 kg ardei gras colorat taiat feliute subtiri
– 2 kilograme rosii decojite taiate cubulete
– 1 cana orez
– 350-400 ml ulei de masline extravirgin
– o legatura de patrunjel tocat marunt
– o legatura de telina tocata marunt
– sare
– piper
– optional 1-2 linguri indulcitor (zahar de cocos, xylitol etc)
– o oala de min 10 l
– o lingura de lemn

Mod de preparare:

Decojiti rosiile: turnati apa fierbinte peste ele si lasati sa stea 2-3 minute apoi curatati de coaja.

Fierbeti orezul de jumatate, conform cu instructiunile (sa ramana putin mai tare). Eu am folosit orez basmati integral.

Caliti ceapa in ulei fierbinte timp de 10 minute apoi adaugati ardeiul si presarati putina sare. Lasati la foc mic timp de 15-20 minute amestecand din cand in cand sa nu se arda.
Adaugati rosiile cubulete si potriviti de sare, piper. Lasati sa fiarba 10 minute sub capac apoi adaugati orezul, patrunjelul, telina si, optional, indulcitorul si mai fierbeti inca 10-15 minute.

Se pune in borcane cat e cald, se inchid borcanele ermetic si se sterilizeaza in cuptor sau prin fierbere.

Sterilizare in cuptor – la temperatura de 90 grade timp de 1 ora. Se lasa in cuptor pana se racesc.

Sterilizare prin fierbere – se pun borcanele intr-o cratita mai mare cu apa pana la nivelul capacelor, cu prosoape dedesubt si deasupra si se fierb timp de 45 de minute. Se lasa in apa pana se racesc.

Se pastreaza la loc racoros timp de 8-12 luni iar dupa ce se deschide borcanul se pastreaza in frigider.

Pofta buna!



Categories: Conserve&muraturi

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: