Despre mine

Buna,

 

Eu sunt Malvina, bine ai venit pe blog-ul meu!

Am creat acest blog pentru a impartasi experienta mea legata de alimentatie si gatit dar si pentru a scrie despre calatorii si despre placerea de a descoperi locuri noi.
Sunt din Brasov, Romania dar momentan locuiesc in Olanda iar acest blog ma ajuta sa fiu mai aproape de casa.

Am schimbat multe in dieta in ultimii ani incercand sa gasesc un stil de nutritie sustenabil pe termen lung si poate ca ceea ce am descoperit va fi interesant si pentru tine.
Imi place nespus de mult sa calatoresc si sa spun povestea fiecarui loc in cateva cuvinte si in cat mai multe fotografii. O data cu acest blog am invatat multe despre gatit, despre fotografie, despre placerea de a scrie si despre mine totodata.

 

Si acum versiunea mai lunga….detaliata

In ceea ce priveste ALIMENTATIA…..

Toate retetele postate aici sunt testate de mine, de familia mea si de unii prieteni, unele chiar de mai multe ori. Insa chiar daca in familia mea se gateste foarte bine si foarte…romaneste (si asta imi aminteste cu drag de copilarie) nu imi propun sa va fac cunoscute retele traditionale ale familiei, ci retetele care imi definesc stilul de viata curent. Acest stil presupune sa iau in considerare cativa parametrii: un timp limitat pentru gatit, necesitatea unei alimentatii diversificate si sanatoase, dispozitia pentru mancare calda in locul gustarilor reci, anumite alergii si sensibilitati alimentare, un stil preferat de nutritie etc.

Insa am fost si raman o gurmanda asa ca trebuie sa gasesc o solutie inspirata pentru a face fata schimbarii. Si totodata sa creez si pentru noua mea familie ‘o traditie’ deoarece solutiile de tip fast food sau mancare rece nu sunt pentru mine.

 

OPTIUNI noi

Asadar, m-am pus pe treaba studiind diverse stiluri, diete, alimente si in cele din urma retete. Le-am adunat apoi intr-o ‘culegere de retete’ pe care am tiparit-o pentru a-mi fi mai usor si pentru a elimina tendinta de a reveni la traditie cand eram in criza de timp. Si am testat, am apreciat, am mai modificat, cu alte cuvinte mi-am definit un stil culinar pe care sa il pot sustine pe termen lung.
De multe ori insa s-a intamplat sa nu am la indemana ‘culegerea’ minune si de aceea m-am decis sa public retetele pe acest blog pentru a fi mai accesibile. Sper sa va faca placere ceea ce gasiti aici!

 

Simplu.Natural.Sanatos

La inceput nu a fost atat de simplu pe cat imi imaginam, dar in timp a devenit o experienta. M-a ajutat si faptul ca pentru mine gatitul este unul dintre hobby-urile mele preferate.
Obiectivul principal (al meu si al familiei mele) in tot acest proces a fost sa avem o dieta sanatoasa, obiectiv care nu e deloc usor de realizat avand in vedere oferta si tentatiile pietei. Aici ma refer la calitatea alimentelor, la conservanti si aditivii din mancare,  dar si la modul in care suntem obisnuiti sa combinam alimentele.

 

Gustos.Diversificat.Nou

Dar  cum sa gatesti ceva sanatos si sa fie si gustos in acelasi timp? Stiu ca sanatos inseamna fara grasime, fara prajeli, fara produse rafinate, fara anumite combinatii, fara zahar…fara multe asa-zise placeri.
Nu iti propui sa faci totul de la inceput – asta in primul rand. Si cand scoti un aliment il inlocuiesti cu altul. Si uite asa descoperi alimente noi, diversifici mancarea, inveti sa dai gust mancarii cu ajutorul condimentelor etc. si pana sa iti dai seama ce se intampla esti departe. Si expui totul pe masa frumos aranjat si colorat.
E mai importanta hrana de zi cu zi pe care o consumi acasa si nu micile exceptii pe care le faci cu diverse ocazii.

 

Placut. Relaxant

Gatitul trebuie sa fie o placere. Relaxare. Placere de a gati si de a imparti cu cei dragi. Si pentru mine chiar este.
Ador zilele in care pot sa gatesc dupa reteta mea favorita: se deschide o sticla de vin aromat, se toarna un pahar, se degusta, se introduce DVD-ul preferat in player, se simte muzica, apoi se ia cartea de bucate, reteta, ingredientele necesare…
Nu sunt ocazii foarte dese insa tocmai asta le face speciale.

 

Cum fac asta?

Sursa – mai mult de 90% din ingredientele pe care le folosesc sunt de natura organica din surse proprii sau din surse cunoscute, certificate.

Starea legumelor si a fructelor – gatesc cat de mult se poate cu legume si fructe naturale, nu conservate. Sau cel mult din congelator. De asemenea folosesc multe fructe si legume uscate in deshidrator.

Alimente integrale – folosesc o varietate de alimente din categoria leguminoase, bogate in fibre si proteine cum ar fi:  orez basmati, hrisca, quinoa, canihua, naut, linte rosie, linte verde, linte neagra, amarant, mazare, fasole, soia non-OMG .

IMAG1054 (1024x579)_result

De asemenea folosesc diverse tipuri de fainuri integrale pentru gatit sau pentru clatite, prajituri: faina de grau, faina de gris, faina de secara, faina de orez, faina de hrisca, faina de naut.  Incerc sa evit carbohidratii cu indice glicemic (IG) mare si mai ales sa nu fac combinatii intre acestia si grasimi atat la gatit cat si la consum.

Pastele – gatesc toate tipurile de paste pe care le gasesc din faina integrala de grau, din faina de hrisca si de orez.

Carnea – nu sunt vegetariana insa rareori gatesc carne slaba. Ador fructele de mare si pestele. Nu consum niciodata mezeluri, consum moderat tofu.

Lactatele – promovez in mod special laptele (si produsele lactate) de capra deoarece este mult mai sanatos si are un continut mai scazut de grasimi.
La partea de branzeturi incerc sa le evit pe cele foarte grase si cremoase sau cu diverse arome artificiale…si pline de E-uri in continut. Iaurtul il consum natural sau cu fructe proaspete adaugate.

Pentru gatit (sosuri) – in loc de smantana folosesc iaurt de soia si in loc de lapte folosesc lapte de soia sau de migdale in cele mai multe cazuri.
In loc de unt animal folosesc margarina vegetala de soia sau de nuci.

Painea – consum paine integrala de grau sau de secara, pe cat posibil paine cu maia.

Grasimile – pentru salate folosesc uleiuri presate la rece: ulei de masline, ulei de canepa. Pentru gatit folosesc doar unt de cocos presat la rece si uneori ulei din sambure de struguri. Nu folosesc niciodata grasimi animale sau uleiuri rafinate. Si nu prajesc niciodata in baie de ulei, iar mancarea nu are un strat de grasime deasupra!

Indulcitori – folosesc xilitol din coaja de mesteacan si zahar de stevie sau din flori de cocos pentru prajituri, indulcitor de mar si sirop de agave pentru consum direct si uneori miere. Nu tin zahar in casa.

Alunele si nucile – consum alune, nuci si seminte naturale, neprajite in ulei.

Condimente – atat pentru gatit cat si pentru servit folosesc sare de Himalaya si sare de mare si piper boabe mozaic pe care il macin cu rasnita deoarece mi se pare mult mai gustos. In rest folosesc o varietate foarte mare de  condimente, pe cat posibil naturale dar si uscate. Nu folosesc niciodata cuburi concentrate si arome artificiale sau vegeta din comert. Imi place sa simt gustul natural al alimentelor.

IMAG1087 (1024x538)_result

Avand in vedere cele spuse, as vrea sa mai adaug un ultim lucru: cheia nutritiei unei familii este in mana celei (celui) care gateste. Iar aceasta presupune un complex de actiuni – o informare corecta, o lista de optiuni la indemana, aprovizionarea cu alimentele potrivite, eliminarea alimentelor nesanatoase si gatitul in sine.

 

Iti multumesc ca ai vizitat blog-ul meu,
Pentru intrebari sau sugestii ma poti contacta pe e-mail
sau poti vizualiza pagina mea de facebook – click pe acest link: http://www.facebook.com/malvir.ro  (Malvi Rada)

Malvina

 

 

2 replies

  1. Malvina, felicitări pentru acest blog. L-am descoperit căutând rețete de gem fără zahar și am găsit o sumedenie de rețete faine! Unul din copiii mei are alergie la proteinele din lapte, asa ca multe din aceste rețete cu lapte vegetal pica la fix! O sa încerc cu siguranță!! Ma bucur ca te-am găsit :), Denisa

    Like

    • Buna Denisa,

      Si copilul meu are alergie la o proteina din laptele de vaca, sotul e alergic la gluten si e vegetarian….asa ca mi-am adaptat stilul se gatit dupa aceste constrangeri. Astfel am descoperit ca optiuni noi se gasesc mereu si chiar sunt delicioase si mult mai dietetice. Iti doresc succes si multa sanatate! Malvina

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: