Dovleac umplut

Este anotimpul dovlecilor! Atatea forme, atatea culori…. incat nu stii ce sa alegi si ce sa gatesti. Profit de faptul ca dovlecii se gasesc pana tarziu pe piata in fiecare toamna si incep cu prima mea reteta cu dovleac – dovleac umplut vegetarian.
Pentru aceasta reteta am ales un dovleac nu foarte mare si nu foarte gras (cu un volum de aproximativ 1,25 kg) iar pentru umplutura am folosit o varietate de boabe pe care le-am tinut in apa timp de 12 ore inainte de a le gati. Iata reteta:

Ingrediente (organice) – pentru 4-6 persoane:

– 1 dovleac
– 150 g orez basmati integral
– 75 g linte rosie
– 75 g hrisca
– 50 g canihua
– 200 g pasta de rosii
– 2 linguri vegeta de casa – reteta de vegeta AICI
– 1 ceapa taiata marunt
– 150 g ciuperci champignon taiate marunt
– sare
– piper
– frunze de dafin
– putin ulei de masline pentru uns dovleacul in interior
– o lingurita unt de cocos pentru calit
– apa filtrata pentru fiert
– putin patrunjel pentru decor

Pregatire dovleac:

Preincalziti cuptorul la 180 de grade Celsius.
Spalati dovleacul si taiati un capac in partea de sus a acestuia. Folositi o lingura pentru a scoate semintele si continutul acestuia  si curatati bine peretii de miezul moale.
Ungeti interiorul dovleacului cu putin ulei de masline si sarati peretii uniform. Asezati dovleacul pe o tava cu partea gaurita in sus si dati la cuptor pentru 30-40 de minute pana se inmoaie miezul. Pentru a preintampina arderea dovleacului in partea de sus, asezati o foaie de aluminiu deasupra.
Dovleacul trebuie copt pana se inmoaie foarte putin atat cat sa intre furculita in peretii acestuia; daca se coace prea tare nu va mai putea fi umplut si copt a doua oara deoarece se va sparge.

Preparare umplutura:

Puneti orezul, hrisca si canihua separat in apa timp de 12 ore inainte de gatire. Strecurati boabele inainte de a le gati.
Fierbeti orezul separat cu putina sare.
Caliti ceapa cu ciupercile timp de 5 minute apoi adaugati hrisca, canihua si lintea, adaugati apa cat sa fie cu doua degete deasupra boabelor, potriviti de sare si piper, adaugati vegeta, frunzele de dafin si dati la fiert timp de 25 de minute la foc mic.
Cand este gata adaugati orezul si pasta de rosii si amestecati bine pana se omogenizeaza compozitia. Ar trebui sa iasa aproximativ 1250 g de compozitie din ingredientele de mai sus.

Preparare dovleac umplut:

Umpleti dovleacul cu aceasta compozitie si dati la cuptor timp de 30 de minute la temperatura de 180 de grade Celsius.

Servire dovleac:

Taiati dovleacul in doua jumatati apoi fiecare jumatate in 2-3 felii si serviti cald. Ca sugestie de servire – se poate adauga putin ketchup de casa  (reteta AICI.).
Pofta buna!

Alte retete cu dovleac: dovleac copt, supa crema de dovleac



Categories: Fara gluten, Fara lactoza, Feluri principale, Vegan

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: