Painici raw cu kale

Frunzele de kale sau varza kale cum sunt cunoscute in limba romana au un continut ridicat in vitamina A, B, C, E si K; de asemenea contin fier, calciu, luteina, mangan, fosfor, antioxidanti, potasiu, magneziu, proteine si sunt bogate in fibre.
Varza kale contine mai multa vitamina C decat o portocala si are mai mult calciu decat laptele. Asadar este foarte indicat consumul acestor frunze care, desi fac partea din familia verzei, arata mai degraba ca o salata.
Plata nu este deloc pretentioasa si o spun din proprie experienta, de cand o cultiv eu insumi in gradina: plantez rasadurile in vara si uit de ele pana in toamna cand deja sunt mari si frumoase si pot sa incep sa le gatesc. De asemenea planta rezista la temperaturi scazute si se mentine verde pana iarna tarziu.
Frunzele din partea de jos a plantei se indeparteaza intotdeauna deoarece sunt mai gaurite si mai atoase; frunzele de la mijloc in sus spre varf se pot recolta si gati. Frunzele mai mici din varf se lasa pe planta deoarece ele vor creste mereu.


Frunzele sunt insa preferate si de daunatori – eu am avut niste omizi colorate insa din fericire acestea apar pe planta la maturitate si prefera frunzele mature din partea de jos care se indeparteaza oricum. Daca verific saptamanal plantele si le curat acestea rezista pana iarna si nu trebuie sa imi fac griji ca ‘trebuie sa le impart cu omizile’.
Frunzele de kale se pot tine si in congelator – in acest sens le tai marunt si le operasc apoi, dupa ce se racesc, le pun in pungi la congelator.
Se pot prepara in diverse feluri: la wok impreuna cu alte legume sau paste, in supa crema sau ciorbe, in tocanite, in preparate crude etc. Pentru preparare se indeparteaza cotorul frunzei care este mai tare si atos si se foloseste efectiv partea verde.
Azi am ales sa le consum cat mai naturale si am preparat niste painici raw in deshidrator.

Ingrediente (organice):

– 1 cana caju
– 1/2 cana seminte de dovleac
– 1/2 cana seminte de floarea soarelui
– 4 frunze de kale
– 1 ceapa
– 4 catei de usturoi
– 1 ardei gras
– 4 linguri de tamari fara gluten (sos de soia)
– 2 linguri seminte de in
– 2 linguri seminte de susan

Mod de preparare:

Puneti caju si semintele de dovleac la inmuiat timp de 6 ore inainte de preparare.
Puneti in blender toate ingredientele cu exceptia unei frunze de kale, a susanului si a semintelor de in. Mixati bine pana totul devine o pasta cremoasa si scoateti compozitia intr-un castron.
Tocati marunt frunza ramasa de kale (fara cotor) si adaugati peste compozitie impreuna cu semintele de susan si semintele de in. Amestecati bine.
Asezati pe tava deshidratorului (pe folia excalibur) un strat subtire din compozitie si nivelati cu o lingura. Pretaiati felii lungi si subtiri cu un cutit neascutit.

Puneti in deshidrator timp de 24 de ore aproximativ la temperatura de 40 grade Celsius pana se usuca. Dupa 8-10 ore scoateti foile excalibur de sub painici si lasati direct pe tava pentru a se usca mai bine si mai rapid.
Dupa ce le scoateti din deshidrator lasati-le sa se raceasca putin si pastrati-le intr-un recipient inchis timp de 5 -7 zile.

Serviti simple sau cu diverse spread-uri. Enjoy!



Categories: Deshidratate, Fara gluten, Fara lactoza, Vegan

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: