Vegeta de casa? Da, vegeta pe bune. Fara conservanti, fara E-uri sau alte arome artificiale.
Aceasta vegeta se obtine prin deshidratarea unei varietati de legume si verdeturi la temperatura de 39-40 grade Celsius in deshidrator; se pastreaza la loc racoros si uscat intr-un recipient inchis ermetic care sa permita pastrarea aromei. Se poate utiliza timp de 8-12 luni.
Se poate folosi la supe (si pentru retetele care necesita supe de legume) si ciorbe, la tocanite, pilaf de orez, mancarica de boabe etc. Cand se gatesc, legumele din vegeta necesita lichid suficient si timp de rehidratare de aproximativ 30 minute. De aceea este necesar sa se adauge in mancare inca de la inceput.
Ce ingrediente folosim?
Ingrediente (organice) – pentru un deshidrator cu 9 tavi (aveti aici modelul de deshidrator):
– 2 kg morcovi
– 2 kg radacinoase albe si ceapa (patrunjel radacina, pastarnac, telina si optional o gulie) in proportii egale
– o mana de frunze de patrunjel uscate
– cateva frunze de telina uscate
Mod de preparare:
Curatati si spalati legumele apoi razuiti-le pe razuitoarea mare. Amestecati-le intr-un bol.
Asezati legumele razuite pe tavile de deshidrator intr-un start subtire si lasati la deshidratat timp de aproximativ 24 de ore la temperatura de 39-40 de grade Celsius. Cand sunt gata legumele trebuie sa fie uscate uniform – adica sa nu fie prea decolorate deoarece inseamna ca sunt prea uscate, dar nici prea moi deoarece inseamna ca nu sunt suficient de uscate.
Timpul de deshidratare depinde de umiditatea din atmosfera – daca de exemplu este o zi ploioasa atunci umiditatea din aer este mai ridicata si legumele necesita mai mult timp pentru uscare. Nu cresteti temperatura peste 40 de grade deoarece legumele trebuie sa isi pastreze enzimele si nutrientii cat mai putin alterati.
Separat se usuca frunzele de patrunjel si de telina sub forma de crengute asezate pe tava. Timpul de uscare poate fi de 20-24 de ore la aceeasi temperatura de 40 grade Celsius. Cand sunt gata se faramiteaza in mana pentru a se desprinde de pe crengute.
Cand sunt gata legumele se mixeaza in blender la viteza mica pentru a obtine granule mici. Atentie mare sa nu mixati prea mult timp deoarece se va obtine pulbere! La sfarsit amestecati legumele cu frunzele de patrunjel si de telina.
Asadar, ati obtinut o vegeta colorata, aromata si organica pe deasupra! Pastrati intr-un recipient inchis si ferit de umiditate.
Mie imi ies aproximativ 500-600 g de vegeta din cantitatea de legume de mai sus.
Categories: Deshidratate, Fara gluten, Fara lactoza, Romanesc, Vegan
Leave a Reply