Ketchup de casa

Fie ca se foloseste la pizza, paste sau la prepararea sosurilor, ketch-up-ul nu trebuie sa lipseasca din nici o camara. Mai ales daca este vorba despre un ketch-up sanatos, cu ingrediente biologice si cu aromele preferate de Dvs.

Ingrediente (organice) – pentru aproximativ 16-18 borcane de 350 g:

– 5 kg rosii
– 3 kg ardei kapia
– 3 kg gogosari
– 6 cepe
– 1 telina de marimea unui grepfruit
– 10-12 catei de usturoi
– o crenguta de cimbru
– un buchetel de busuioc
– un buchet de frunze de telina
– o crenguta de tarhon
– o lingurita de enibahar
– o lingurita de cimbru
– 1-2 lingurite piper
– 1-2 lingurite boia dulce
– sare
– 4-5 foi de dafin
– optional 2-3 ardei iuti
– optional cateva linguri de indulcitor

Mod de preparare:

Se taie rosiile, ardeii, gogosarii, ceapa si telina in felii (si ardeiul iute daca ati optat pentru ketchup iute); intr-un tifon se leaga crenguta de cimbru, busuiocul, frunzele de telina si tarhonul.
Legumele taiate plus 6 catei de usturoi, putina sare si tifonul cu crengute se pun la fiert intr-o oala timp de 60 de minute la foc mediu amestecandu-se usor din cand in cand.

Dupa ce s-a racit putin compozitia, se indeparteaza tifonul iar legumele fierte se macina marunt sau se dau prin blender impreuna cu restul de usturoi crud.
Compozitia rezultata se pune din nou la fiert impreuna cu enibaharul, cimbrul, piperul, boiaua si frunzele de dafin. Se potriveste de sare si sa mai fierbe inca 60 de minute la foc mic pana se ingroasa. Amestecati usor din cand in cand.
Cand este aproape gata, adaugati indulcitorul daca ati optat pentru acesta.

Se pune ketchup-ul in borcane sau sticlute cat e cald, se inchid borcanele ermetic si se sterilizeaza in cuptor sau prin fierbere.
Sterilizare in cuptor – la temperatura de 90 grade Celsius timp de 1 ora. Se lasa in cuptor pana se racesc.
Sterilizare prin fierbere – se pun borcanele intr-o cratita mai mare cu apa pana la nivelul capacelor, cu prosoape dedesubt si deasupra si se fierb timp de 45 de minute. Se lasa in apa pana se racesc.

Se pastreaza intr-un loc racoros timp de 8-12 luni; dupa ce se deschide, borcanul se pastreaza in frigider.



Categories: Conserve&muraturi, Fara gluten, Fara lactoza, Vegan

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: