Falafel

Falafelul (sau chiftelele de naut) este un preparat din bucataria orientala al carui ingredient principal este nautul. Este foarte gustos si hranitor si din acest motiv a devenit foarte cunoscut si apreciat in bucataria vegetariana putand fi gasit adesea si in supermarketuri ca semipreparat gata pentru a fi doar prajit. Dar ce spuneti de un falafel fara grasime arsa si foarte aromat?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingrediente (organice) – pentru 4 persoane:

– 300 g naut
– apa pentru fiert nautul
– 1 ceapa
– 3 catei de usturoi
– 1 lingura de boia
– 1 lingura coriandru (sau amestec de condimente pentru falafel)
– un buchetel de patrunjel tocat marunt
– 1 lingurita de bicarbonat stins cu lamaie
– 1-2 oua
– 3 linguri ulei de masline extravirgin
– 30-50 g fraina de naut
– sare
– optional susan pentru exterior
– sandwich maker cu tavi de clatite/sau o tava de copt si hartie de copt

Mod de preparare:

Puneti nautul la inmuiat timp de 12 ore. Scurgeti-l din apa si puneti-l la fiert pentru 30 de minute in apa proaspata, suficienta cat sa ramana o ceasca si dupa fierbere.
Macinati nautul, ceapa si usturoiul marunt, insa sa nu devina o pasta foarte fina. Adaugati putina zeama in care a fiert nautul pentru a usura procesul. La sfarsit adaugati restul ingredientelor si framantati pana se omogenizeaza bine compozitia. Daca este prea moale pentru a forma chiftelute, adaugati faina de naut si lasati 10-15 minute sa se absoarba zeama.
Eu folosesc 1-2 oua in compozitie deoarece aluatul tinde sa se sfarame iar oul il leaga putin. Daca doriti sa preparari falafel vegan, eliminati oul din compozitie.
De asemenea, in loc de coriandru se pot folosi condimente speciale pentru falafel care contin, pe langa coriandru, si alte mirodenii care ii confera un gust mult mai puternic. Condimentele se gasesc in orice supermarket.

Pentru prepararea chiftelelor (falafel) am folosit 2 metode:

1. Preparare falafel in sandwich maker folosind tava de clatite (cea cu buline): incingeti aparatul si folositi o lingurita mica pentru a pune aluat de chiftele in fiecare bulina. Coaceti timp de 5 minute apoi scoateti chiftelele.
Acest procedeu are avantajul ca este foarte rapid – fiecare coacere dureaza doar 5 minute – iar chiftelutele sunt estetice si nu necesita timp suplimentar pentru a le forma cu mana.

2. Preparare falafel prin coacere in cuptor: incingeti cuptorul la 180 de grade Celsius. Asezati hartia de copt in tava.
Umeziti mainile, luati apoi cate o lingura de aluat si formati chiftelute rotunde pe care le asezati pe tava; optional, puteti tavali prin susan chiftelutele inainte de copt.
Coaceti chiftelele timp de 30-40 de minute pana se rumenesc.

 

Se poate consuma atat cald cat si rece. Deoarece este destul de uscat, falafelul se poate servi cu un sos sau cu o salata, atat simplu cat si cu o lipie; eu am incercat salata tabouleh si sosul tahini si combinatia a fost foarte reusita. Va invit sa o incercati!

Reteta pentru salata tabouleh – AICI
Reteta pentru sosul tahini – AICI
Mai multe despre naut si alte boabe – AICI

 



Categories: Chiftelute, Fara gluten, Fara lactoza, Feluri principale, Vegetarian

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: