In familia mea clatitele se prepara saptamanal – de obicei in diminetile de weekend – si sunt pe placul tuturor! Uneori le prepar cu faina de hrisca pentru a fi gluten-free si folosesc diverse tipuri de umplutura pentru a le face mai apetisante: ciocolata, inghetata, urda dulce cu indulcitor, urda cu sare si marar, cascaval topit, traditionalul gem de fructe, nuca macinata si banane, crema de vanilie, crema mascarpone sau sos de portocale.
Pentru prepararea clatitelor eu folosesc lapte si apa minerala, uneori las aluatul in frigider si le coc a doua zi cand sunt si mai gustoase…dar sunt sigura ca fiecare are rutina si reteta proprie cand vine vorba despre clatite.
Mai jos va voi prezenta trei dintre retetele de clatite amintite mai sus si sper sa va faca placere si sa va umple de bucurie diminetile de weekend (si nu numai)!
Clatite
Ingrediente (organice) – pentru 13-15 clatite:
– 4 oua
– 2-3 linguri zahar de cocos
– 250 g faina
– 500 ml lapte
– 100 ml apa minerala
– un praf de sare
– ulei pentru prajit
– o tigaie de marime medie
Mod de preparare:
Amestecati ouale cu zaharul si praful de sare folosind mixerul pana devin o crema spumoasa; adaugati incet-incet cate putina faina apoi putin lapte pana se omogenizeaza bine compozitia. Lasati mixerul pe treapta inferioara si adaugati apa minerala; aluatul de clatite va deveni spumos moment in care ar trebui oprit mixerul.
Incingeti tigaia si ungeti-o cu putin ulei folosind o pensula subtire. Puneti un polonic de aluat de clatite in tigaie si rotiti tigaia pentru ca aluatul sa se distribuie unform in ea. Pastrati focul pe mediu pentru a nu se praji prea tare clatitele; totusi, prajirea lor depinde de tipul tigaii si de intensitatea caldurii sau de sursa acesteia (gaz, plita electrica etc) .
La fel, cantitatea de aluat depinde de marimea polonicului astfel incat va dati seama dupa prima clatita cat de mult aluat trebuie luat in polonic pentru ca clatita sa nu fie prea groasa.
Cand este rumenita, intoarceti clatita pe partea cealalta si rumeniti la fel. Repetati procesul pentru toate celelalte clatite.
Tort de clatite cu crema de vanilie
Ingrediente (organice) – pentru 15 clatite:
– 15 clatite
– 500 ml crema vanilie (budinca)
– 200 g gem de caise/capsuni
– 100 g zmeura
Mod de preparare tort de clatite:
Pregatiti crema de vanilie conform cu instructiunile (eu am folosit budinca de vanilie bio la plic de la Biovegan pentru 500 ml lapte). Lasati sa se raceasca putin pentru a nu fi fierbinte cand preparati tortul.
Asezati prima clatita pe o farfurie plata si puneti 3 linguri de crema de vanilie deasupra; distribuiti unform crema si asezati a doua clatita deasupra. Procedati la fel cu crema de vanilie apoi asezati a treia clatita.
Undeti cu 2-3 linguri de gem de data aceasta dupa care urmeaza inca 2 straturi de crema de vanilie. Procedati identic pana terminati cele 15 clatite.
Deasupra ungeti cu crema de vanilie si asezati zmeura.
Pentru a va face o idee despre cantitatea de crema de vanilie, aceasta ar trebui impartita in 10 portii plus cateva linguri de pus deasupra. Gemul va fi impartit in 5 portii.
Serviti proaspat sau rece de la frigider. S-aveti pofta!

Crêpes Suzzete
Ingrediente (organice) – pentru 8 clatite:
– 8 clatite
– coaja de la o portocala
– 150 ml suc de portocale
– 3 linguri zahar
– 70 g unt
– 40 ml coniac
– o tigaie antiaderenta
Mod de preparare:
Decojiti o portocala si taiati coaja in cubulete mici; stoarceti o portocala si pregatiti 150 ml de suc proaspat.
Incingeti tigaia si turnati zaharul in ea apoi amestecati usor cu o paleta de lemn pe masura ce acesta se caramelizeaza. Stingeti cu sucul de portocale, adaugati coaja de portocala si amestecati bine pana se topeste caramelul.
Adaugati apoi untul si lasati sa se topeasca incet.
Impaturati clatitele in patru si asezati-le in tigaie sub forma de cerc. Acoperiti-le cu sos si lasati sa fiarba 2 minute. Turnati coniacul deasupra si aprindeti cu o bricheta, lasati sa se flambeze.
Serviti calde. Pofta buna!

Clatite cu crema mascarpone si fructe
Ingrediente (organice) – pentru 8-10 clatite:
– 8-10 clatite
– 500 g crema mascarpone (si oua sau frisca lichida conform retetei – vezi mai jos)
– fructe proaspete sau congelate (afine, coacaze, zmeura)
Mod de preparare:
Pregatiti crema mascarpone cu oua (reteta AICI) sau cu frisca lichida (reteta AICI) folosind proportii corespunzatoare de ingrediente pentru 500 g mascarpone.
Preparati fiecare clatita cu crema mascarpone si fructe dupa preferinta. Serviti reci. Multa pofta sa aveti!

Categories: Clatite&lipii, Deserturi, Romanesc, Vegetarian
Leave a Reply