Dupa parerea mea, o mancare simpla gatita in ceaun de fonta este mult mai gustoasa decat orice alt fel de mancare sofisticata si scumpa si ne aminteste de gustul copilariei de la tara cand bunica gatea pe plita, la foc de lemne, incet si cu rabdare, retete simple dar aromate si gustoase.
Exista nenumarate retete la ceaun care ar putea fi preparate dar sunt cateva sunt de baza si e musai sa le incercati: gulasul de vitel cu aroma de chimen, tocanita de legume, o ciorba de peste cu mujdei de usturoi si nu in ultimul rand cartofii prajiti.
Dar inainte de a incepe, va spun ca este obligatoriu sa aveti un ceaun de fonta de marime potrivita de minim 6 l – preferabil 10 l, un suport metalic pentru ceaun, o lingura de lemn si o sita cu coada lunga. Un taburet si ustensile pentru foc sunt nice-to-have atunci cand incepeti sa preparati mancarea.
Gatitul la ceaun takes time. Deci, nu va grabiti deoarece orice fel de mancare va dura cateva ore si asta este de fapt ceea ce ofera mancarii gustul unic, desavarsit. Asadar, pregatiti racoritoarele, muzica buna, compania placuta si incepeti 😉 . Si asigurati-a ca aveti suficiente lemne uscate.
Un alt aspect este cel legat de ulei: uleiul este primul ingredient care se adauga in ceaunul incins. Nu trebuie folosita o cantitate mare pentru ca mancarea sa fie grasa, insa orice mancare la ceaun presupune sa inceapa cu calirea unor ingrediente in ulei. Asadar, alegeti un ulei de calitate.
Gulas de vitel

Pentru gulas:
– 1.5 kg muschi de vitel taiat cubulete
– 3 cepe taiate marunt
– 8-10 cartofi medii taiati felii
– 3 morcovi taiati rondele
– 2 ardei taiati fasii
– 2 rosii taiate cubulete
– 2-2.5 l apa
– boia
– sare
– piper
– chimen macinat
– ulei
Pentru galuste:
– 3 oua
– 200 – 250 g faina
– sare
– putina apa



Mod de preparare gulas:
Carnea se taie cuburi, se spala si se opareste pentru a scoate toxinele din ea si apoi se adauga direct in ceaun peste ceapa prajita.
Pentru inceput, incingeti bine uleiul si adaugati ceapa taiata marunt, ardeiul si morcovii; lasati la calit pana se rumenesc apoi adaugati carnea si lasati sa fiarba la foc mic adaugand treptat apa pentru a nu se arde.
Cand carnea este aproape gata (in functie de cantitate si de intensitatea focului poate dura in jur de 1.5-2 ore), adaugati cartofii, rosiile, condimentele dupa gust si apa peste nivelul tocanitei din ceaun.
Lasati sa fiarba 10-15 minute apoi adagati galustele cu varful unei linguri. Nu le faceti prea mari deoarece ele vor creste mult prin fierbere.
Lasati totul sa fiarba bine si adaugati apa pentru a oferi consistenta necesara unei tocanite.
La final, gustati si potriviti de sare si piper daca mai este necesar. avand in vedere ca gatiti la ceaun, si cantitate de condimente va fi mai mare; nu va mirati daca sunt necesare cateva linguri de boia sau de chimen pana cand tocanita va capata culoarea rosiatica si va avea gust.
Serviti cu salata sau cu muraturi.
Mod de preparare galuste:
Bateti ouale cu sare apoi adaugati faina si apa pe rand pana cand compozitia devine cremoasa, de consistenta mai tare, mai degraba ca un aluat moale.
Tocanita de legume


Ingrediente:
– 3 cepe taiete marunt
– 3 morcovi taiati rondele
– 3 ardei taiati felii
– 1 rosie taiata cubulete
– 1 dovlecel taiat cubulete
– 1 capatana de usturoi taiat marunt
– 6-8 cartofi taiati cubulete
– 250 g ciuperci taiate marunt
– un buchetel patrunjel taiat marunt
– un buchetel de telina taiat marunt
– sare
– piper
– boia
– 1.5 l apa
– ulei
Mod de preparare:
Caliti ceapa impreuna cu ardeiul si morcovii in ulei incins pana se rumenesc; adaugati rosiile, dovlecelul, cartofii si apa si fierbeti la foc mic pana se inmoaie.
Spre final cand legumele sunt aproape fierte adaugati ciupercile, usturoiul maruntit, verdeata si condimentele si mai fierbeti inca 10 minute.
Serviti cu salata sau muraturi. Este absolut delicioasa!
Ciorba de peste

Ingrediente:
– 2 kg peste combinat: crap, caras, biban, stiuca
– 2 cepe taiate marunt
– 6 cartofi taiati in patru
– 1 ardei gras taiat cubulete
– 2-3 rosii taiate cubulete
– frunze de telina tocate marunt
– frunze de patrunjel tocat marunt
– frunze de leustean tocate marunt
– otet
– sare
– piper
– apa
– ulei
Pentru mujdeiul de usturoi:
– usturoi maruntit
– ulei
– sare
– apa
Mod de preparare ciorba:
Pentru aceasta reteta de ciorba m-am inspirat din diverse retete de bors pescaresc asa cum am vazut ca se prepara in Delta la care am adaugat o nota personala avand, ca sa zic asa, o experienta vasta din multiplele incercari si combinatii de ciorbe de peste pe care le-am incercat acasa.
Se spune ca daca nu ai cel putin 4 feluri de peste, mai bine nu faci bors (ciorba). Borsul de peste e cu atat mai gustos, cu cat contine mai multe feluri de peste. Asta ar fi valabil in Delta unde gasesti mereu peste proapspat si diversificat insa in Brasov unde nu gasesti mereu pestele pe care il cauti care sa fie si proaspat merge si cioarba din minim 2 feluri de peste. Eu v-am spus ca sa stiti si sa nu va descurajati.
Asadar, curatati si spalati pestele, taiati-l in bucati.
Caliti ceapa cu ardeiul in putin ulei, adaugati apa si cartofii si dati la fiert. Cand legumele sunt aproape moi, asezati incet pestele in ceaun apoi rosiile, condimentele si otetul care are rolul de a mentine carnea tare.
Lasati sa fiarba putin la foc mic iar cand dispare spuma de deasupra adaugati verdeata maruntita si otet daca mai este cazul si luati de pe foc.
Petru servire, scoateti carnea si legumele pe un platou; puneti ciorba in farfurie si adaugati mujdei dupa gust.
Serviti ciorba separat cu cartofi si peste de pe platou gustand fiecare tip de peste in parte. Va fi o experienta inedita!
Mod de preparare mujdei:
Zdrobiti usturoiul marunt si amestecati bine cu sare si ulei putin cate putin pana se leaga si devine cremos. La final adaugati putina apa pentru a subtia.
Preparati o cantitate suficienta de mujdei deoarece usturoiul este cel care ii da gustul final ciorbei!
Cartofi prajiti
Nu sunt sanatosi dar sunt gustosi! Sunt sigura ca nu preparati mancare la ceaun foarte des si atunci de ce sa nu incercati si cartofii prajiti – au un gust inedit.

Ingrediente:
– cartofi taiati fasii sau rondele subtiri
– ulei
– sare
– optional boia
Mod de preparare:
Incingeti bine uleiul; taiatii cartofii fasii lungi sau rondele cum va plac, uscati-i pe un servet si puneti-i in ceaun cand uleiul este incins bine.
Lasati la prajit pana se rumenesc bine amestecand uneori cu paleta.
Cand sunt gata, scoateti cartofii intr-un castron si condimentati cu sare si boia. Pacatos de delicios!
Un alt tip de mancare pe care l-am incercat la ceaun este mancarea de boabe (reteta AICI). Este absolut delicioasa chiar daca partial se prepara cu boabe din conserva (eu am incercat-o in drumetie, pe munte)

Categories: Feluri principale, Romanesc
Leave a Reply