Vezi si Olanda…more or less (I)
Ce poti sa vizitezi in Olanda?
Daca vrei sa faci turul Olandei pe bicicleta sau sa incerci cateva trasee mai scurte, poti gasi cateva informatii utile despre posibile rute aici: www.nederlandfietsland.nl and www.fietsnetwerk.nl.
Daca preferi in schimb sporturile de apa exista cateva zone potrivite pentru asta, foarte frumoase ca de exemplu Nationaal Park Weerribben-Wieden, Nationaal Park De Biesbosch si canalele care pe care le intalnesti atat in orasele mari (Amsterdam, Utrecht) cat si in restul tarii facand legatura intre satucuri sau orase.
In apropiere de Weerribben se afla un satuc numit Giethorn care este brazdat de canale; aici se poate circula doar cu barca sau cu bicicleta – de aceea este denumit si mica Venetie.
Daca vrei insa sa mergi la mare pentru a face plaja si baie, Marea Nordului nu este cel mai potrivit loc pentru asta deoarece este mare parte a timpului frig, chiar si vara si este mult vant. Dar falezele si malul marii merita vizitate mai ales ca de multe ori, pentru a ajunge la ele, trebuie sa urci si sa cobori un dig inalt construit pentru a separa marea interna (la altitudine joasa) de Marea Nordului.
Daca esti cu masina atunci poti sa iti faci un traseu mai complex care sa cuprinda atat orase mari (Amsterdam, Rotterdam, Haga si Dordrecht neaparat, Gouda, Alkmaar sau Harderwijk etc) cat si satucuri mai mici unde totul arata diferit si parca descriu mai bine Olanda.
Afsluitdijk este un baraj spectaculos construit in anii 1927-1933 de Cornelis Lely avand o lungime de 32 km care separa fostul golf Zuiderzee (din Marea Nordului) de Marea wadden (tot din Marea Nordului) transformand astfel marea sarata intr-un lac sarat numit IJsselmeer. Digul are acum un rol important in protejarea nordului Olandei de inundatii si separa provincia Noord Holland de Friesland; de-a lungul sau exista piste de biciclete si autostrada si un monument dedicat lui Cornelis Lely. Mai multe despre Afsluitdijk AICI.
Daca te afli in nordul Olandei, nu uita sa mai verifici din cand in cand altitudinea pentru a vedea la cati metri sub nivelul marii te situezi!
Daca preferi muzeele, primul loc pe care trebuie sa il vizitezi este Amsterdam unde ai cateva muzee mari: Rijkmuseum, Vang Gogh Museum, The Rembrand House Museum, Tropen Museum, Maritime Museum, Museum of the canals etc. Cele din Red Light District nu au nevoie de prezentare 😉
Un muzeu foarte frumos si foarte mare este Openluchtmuseum www.openluchtmuseum.nl din Arnheim – un muzeu care prezinta istoria Olandei ‘from megaliths to the modern day’ prin casele antice, ferme si fabrici din diverse parti ale Olandei. Practic prezinta cultura olandeza si modul de viata de zi cu zi al oamenilor din cele mai vechi timpuri pana in prezent.
Gradini zoologice: Artis din Amsterdam, Blijdorp din Rotterdam sau Safaripark din Beekse unde poti sa conduci masina printre animale.
Acvariul din Haga www.visitsealife.com este spectaculos sau delfinii si rechinii din Hardewijk www.dolfinarium.nl sunt de asemenea atractii interesante mai ales ca la delfinariu ai optiunea de a inota cu delfinii.
Si daca tot esti in Haga, incearca un hering proaspat sau un kibbeling de la un magazin pescaresc de pe tarm – este absoluti delicios!
Alte atractii interesante, in special pentru copii (dar nu numai):
Efteling www.efteling.com – cel mai mare parc de distractii din Olanda unde, eu personal, ma simt ca intr-o poveste. Vizita in parc se incheie intotdeauna cu un show de apa si lumini Aquanura care este spectaculos de vazut mai ales in sezonul rece cand la ora reprezentatiei 18:00 este intuneric.
Madurodam in Haga www.madurodam.nl unde poti vedea Olanda in miniatura!
Daca esti in Haga poti viziona un film stiintific 3D intr-un Panoramic cinema www.omniversum.nl unde biletul de intrare poate include si o vizita la Sealife sau la Museon – un muzeu despre diverse topicuri stiintifice unde am pierdut cateva ore fara sa imi dau seama.
Muzeul Batavialand din Lelystad www.batavialand.nl – un muzeu maritim in care poti vizita o corabie reconstruita dupa corabia Batavia (sec. XVII) care naviga intre Olanda (Texel) si Indiile de Est.
Tot legat de apa, de multa apa ca doar suntem in Olanda – in Den Helder se afla un submarin care se poate vizita www.marinemuseum.nl . Va asigur ca este o experienta interesanta!
Daca vrei sa vezi cum funcioneaza corpul tau la corpusexperience.nl poti sa faci o calatorie interesanta in interiorul lui care dureaza o ora pe care o incepi intrand prin genunchi si iesind prin creier…
Si nu in ultimul rand, daca ai chef de un coaster sau de niste catarari poti vizita parcul SnowWorld din Landgraaf – lImburg www.snowworld.com unul dintre cele mai mari parcuri de catarari din Europa.
Un loc foarte frumos de vizitat este Keukenhof keukenhof.nl – o imensa gradina botanica cu flori de primavara deschisa doar in perioada martie – mai. In apropierea gradinii se pot vedea renumitele campuri de lalele de diverse culori care infloresc tot in aceeasi perioada. Eu am vizitat Keukenhof de 2 ori – aici sunt cateva privelisti pe care le-am surprins in 2015 si in 2018!
Mancarea
Daca faci un search dupa retete traditionale olandeze, vei fi surpins sa afli ca mare parte din acestea sunt de tip fast food si ca singura mancare gatita ramane piure-ul de cartofi cu kale (stamppot) si carnati prajiti (rookworst). Bitterballen, croquettes, frikandelle, frites met mayo, kibbeling sau lekkerbeck sunt ‘tipical dutch’ de asemenea insa presupun fie niste produse congelate, fie proaspete care apoi se prajesc in mult ulei.
Cat se poate de original este si raw herring-ul cu ceapa care se gaseste la orice visserie (magazin cu produse pescaresti) sau la orice toneta care vinde peste!
Daca vizitezi Olanda in perioada sarbatorilor sau ai ocazia sa participi la un balci sau targ de Craciun cu siguranta vei gasi de cumparat krentenbollen (gogosi cu stafide) sau oliebollen (gogosi simpli). In schimb poffertjes (miniclatite) vei gasi mereu, indiferent de perioada in care viziteti Olanda.
Ontbijtcoek, stroopwafel si bomboane negre liquorice – alte produse tipice olandeze care merita incercate; sunt cadourile-suvenir ideale pentru cand te intorci acasa de daruit prietenilor.
Si bineinteles, nu in ultimul rand, traditionala branza olandeza unica prin gustul si mai ales prin textura sa. Poti opta pentru jong, belegen sau oude kaas (proaspata, medie, veche).
Micul dejun are la baza fie niste felii de paine cu branza sau sunca, cafea, ceai sau ontbijtkeok .
La pranz se opteaza pentru paine – gen cornuri sau chifle – cu diverse spread-uri sau sunca, unt de arahide si fulgi de ciocolata sau chocolade muisjes.
Cina este pregatita in jurul orei 18.00-18.30 si este singura data din zi cand se gateste; olandezii prefera bucataria internationala, de multe ori mancarea asiatica constand in meniuri care se prepara rapid avand in vedere ca timpul alocat pentru gatit este de aproximativ jumatate de ora.
Si daca ai ajuns cu cititul aici inseamna ca ti s-a parut interesanta ‘calatoria’ propusa de mine….cate putin despre cultura Olandei, despre obiceiuri, despre oameni, putin printre atractiile turistice din aceasta tara.
Dank je wel en tot ziens!
Malvina
Categories: Calatoriile mele, Olanda
Leave a Reply