Piure de cartofi cu diverse legume

Imi place foarte mult piure-ul in combinatie cu diverse mancaruri dar imi place si piureul cu iaurt. Ati incercat vreodata? E interesant.
Anyway, am gasit cateva variante de piure pe care le prepar constant si care au la baza cartoful dar a caror gust este dat de alte legume aromate cu care il combin.

Desi piureul este foarte gustos cand este foarte fin, va sfatuiesc sa nu il preparati in blender deoarece va deveni cleios. Incercati sa folositi doar ustensila speciala pentru piure sau cel mult mixerul.
De asemenea puteti prepara piureul folosind ingrediente de origine animala (unt si lapte de vaca) in loc de cele vegetale.

Pentru a da un gust crocant piureului, inainte de a-l servi, presarati deasupra putin pesmet prajit in unt.

Toate tipurile de piure se servesc calde si proaspete.

 

Piure de cartofi cu kale

Acesta este un piure traditional olandez (boerenkool stamppot) fiind foarte des intalnit la cina traditionala alaturi de diverse feluri principale. Uneori se adauga bucati de bacon prajit deauspra.
Pentru mine este o varianta sanatoasa de piure, cu multe vitamine si foarte gustoasa (doar in varianta vegetariana bineinteles 🙂 ) .
Pentru aceasta varianta de piure, jumatatea din cantitatea de cartofi se poate inlocui cu conopida (exact ca in reteta de mai jos ‘Piure de cartofi cu conopida’). Este absolut delicios!

Ingrediente (organice) pentru 4-6 persoane:

– 1 kg cartofi (750 g cartofi curatati de coaja)
– 6-7 frunze de varza kale (mai multe despre kale AICI)
– 35-50 g grasime vegetala (margarina de nuci, unt de cocos, ulei de masline etc)
– 1/2  cana lapte de migdale sau de soia
– sare
– apa pentru fiert legumele

Scoateti cotorul din frunzele de kale si taiati-le fasii lungi si subtiri. Puneti la fiert separat cartofii si frunzele de kale timp de 20-25 de minute.
Scurgeti apa de pe legume insa pastrati putina pentru piure (cam o ceasca). Adaugati laptele si grasimea vegetala si pisati legumele cu ustensila pentru piure pana rezulta o compozitie cremoasa cu bucati de kale.

 

Piure de cartofi cu telina

Ingrediente (organice) pentru 4-6 persoane:

– 700 g cartofi (500 g cartofi fara coaja)
– 350 g telina radacina (250 g telina fara coaja)
– 35 g grasime vegetala (margarina de nuci, unt de cocos, ulei de masline etc)
– 1/2 cana lapte de migdale sau de soia
– sare
– apa pentru fiert legumele

Taiati cartofii si telina cubulete si fierbeti-le timp de 20-25 minute pana se inmoaie. Scurgeti apa de pe legume insa pastrati putina pentru piure (cam o ceasca). Adaugati laptele si grasimea vegetala si pisati legumele cu ustensila pentru piure pana rezulta o compozitie cremoasa, fara bucati de legume.

 

Piure de cartofi cu conopida

Ingrediente (organice) pentru 4-6 persoane:

– 1 kg cartofi (750 g cartofi curatati de coaja)
– 500 g conopida
– 50 g grasime vegetala (margarina de nuci, unt de cocos, ulei de masline etc)
– 1/2  cana lapte de migdale sau de soia
– sare
– apa pentru fiert legumele

Taiati cartofii cubulete si fierbeti-i timp de 20-25 minute pana se inmoaie. Puneti conopida in aburitor pentru 20-25 de minute pana se inmoaie. Scurgeti apa de pe cartofi insa pastrati putina pentru piure (cam o ceasca).
Maruntiti inainte conopida cu o furculita apoi amestecati cu cartofii, adaugati laptele si grasimea vegetala si pisati cu ustensila pentru piure pana rezulta o compozitie cremoasa, cu bucati mici de conopida.

 

Piure de cartofi cu morcovi

Ingrediente (organice) pentru 4-6 persoane:

– 1 kg cartofi (750 g cartofi curatati de coaja)
– 3 morcovi
– 1 ceapa rosie
– 35-50 g grasime vegetala (margarina de nuci, unt de cocos, ulei de masline etc)
– 1/2  cana lapte de migdale sau de soia
– sare
– apa pentru fiert legumele

Taiati cartofii si morcovii cubulete, taiati ceapa in 4 bucati si fierbeti-le timp de 20-25 minute pana se inmoaie. Scurgeti apa de pe legume insa pastrati putina pentru piure (cam o ceasca). Adaugati laptele si grasimea vegetala si pisati legumele cu ustensila pentru piure pana rezulta o compozitie cremoasa, fara bucati de legume.

 



Categories: Fara gluten, Fara lactoza, Garnituri, Vegan

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: