Imi place foarte mult piure-ul in combinatie cu diverse mancaruri dar imi place si piureul cu iaurt. Ati incercat vreodata? E interesant.
Anyway, am gasit cateva variante de piure pe care le prepar constant si care au la baza cartoful dar a caror gust este dat de alte legume aromate cu care il combin.
Desi piureul este foarte gustos cand este foarte fin, va sfatuiesc sa nu il preparati in blender deoarece va deveni cleios. Incercati sa folositi doar ustensila speciala pentru piure sau cel mult mixerul.
De asemenea puteti prepara piureul folosind ingrediente de origine animala (unt si lapte de vaca) in loc de cele vegetale.
Pentru a da un gust crocant piureului, inainte de a-l servi, presarati deasupra putin pesmet prajit in unt.
Toate tipurile de piure se servesc calde si proaspete.
Piure de cartofi cu kale (stamppot)
Acesta este un piure traditional olandez (boerenkool stamppot) fiind foarte des intalnit la cina traditionala alaturi de diverse feluri principale. Uneori se adauga bucati de bacon prajit deauspra.
Pentru mine este o varianta sanatoasa de piure, cu multe vitamine si foarte gustoasa (doar in varianta vegetariana bineinteles 🙂 ) .
Pentru aceasta varianta de piure, jumatatea din cantitatea de cartofi se poate inlocui cu conopida (exact ca in reteta de mai jos ‘Piure de cartofi cu conopida’). Este absolut delicios!
Ingrediente (organice) pentru 4-6 persoane:
– 1 kg cartofi (750 g cartofi curatati de coaja)
– 6-7 frunze de varza kale (mai multe despre kale AICI)
– 35-50 g unt sau grasime vegetala (margarina de nuci, unt de cocos, ulei de masline etc)
– 1/2 cana lapte de migdale sau de soia/lapte vaca
– sare
– apa pentru fiert legumele
Scoateti cotorul din frunzele de kale si taiati-le fasii lungi si subtiri. Puneti la fiert separat cartofii si frunzele de kale timp de 20-25 de minute.
Scurgeti apa de pe legume insa pastrati putina pentru piure (cam o ceasca). Adaugati laptele si grasimea si pisati legumele cu ustensila pentru piure pana rezulta o compozitie cremoasa cu bucati de kale.
Piure de cartofi cu telina
Ingrediente (organice) pentru 4-6 persoane:
– 700 g cartofi (500 g cartofi fara coaja)
– 350 g telina radacina (250 g telina fara coaja)
– 35 g unt sau grasime vegetala (margarina de nuci, unt de cocos, ulei de masline etc)
– 1/2 cana lapte de migdale sau de soia/lapte vaca
– sare
– apa pentru fiert legumele
Taiati cartofii si telina cubulete si fierbeti-le timp de 20-25 minute pana se inmoaie. Scurgeti apa de pe legume insa pastrati putina pentru piure (cam o ceasca). Adaugati laptele si grasimea si pisati legumele cu ustensila pentru piure pana rezulta o compozitie cremoasa, fara bucati de legume.
Piure de cartofi cu morcovi
Ingrediente (organice) pentru 4-6 persoane:
– 1 kg cartofi (750 g cartofi curatati de coaja)
– 3 morcovi
– 1 ceapa rosie
– 35-50 g unt sau grasime vegetala (margarina de nuci, unt de cocos, ulei de masline etc)
– 1/2 cana lapte de migdale sau de soia/ lapte vaca
– sare
– apa pentru fiert legumele
Taiati cartofii si morcovii cubulete, taiati ceapa in 4 bucati si fierbeti-le timp de 20-25 minute pana se inmoaie. Scurgeti apa de pe legume insa pastrati putina pentru piure (cam o ceasca). Adaugati laptele si grasimea si pisati legumele cu ustensila pentru piure pana rezulta o compozitie cremoasa, fara bucati de legume.
Piure de cartofi cu conopida
Ingrediente (organice) pentru 4-6 persoane:
– o conopida mai mica (60% din compozitie)
– 4 cartofi medii (40% din compozitie)
– lapte cald
– 35-50 g unt sau grasime vegetala (margarina de nuci, unt de cocos, ulei de masline etc)
– sare

Taiati conopida in buchetele, cartofii in cubulete si fierbeti impreuna 20 minute pana se inmoaie. Scurgeti apa de pe legume insa pastrati putina pentru piure (cam o ceasca). Adaugati laptele si grasimea si pisati legumele cu ustensila pentru piure pana rezulta o compozitie cremoasa, fara bucati de legume.
Am servit cu ciuperci cu ceapa trase in ulei de cocos.
Categories: Fara gluten, Fara lactoza, Garnituri, Vegan, Vegetarian
Leave a Reply