Musaca de vinete

Va propun o musaca de vinete dupa o reteta traditionala din familie pe care o preparam  in fiecare toamna sau sfarsit de vara cand se coc vinetele si rosiile. Pentru reteta mea am folosit carne de vitel fara grasime insa daca doriti musaca vegetariana carnea se poate inlocui cu tofu. Arata apetisant nu?

 

Ingrediente organice – pentru 6-8 portii:

– 3 vinete cu coaja (aproximativ 750 g) taiate in felii de 1 cm grosime
– 500 g carne tocata de vitel
– 2 cepe mari tocate marunt
– 200 g orez basmati (mai multe despre hidratare orez AICI)
– 6 rosii (750g) feliate subtire
– 1 lingura vegeta de casa (reteta AICI)
– sare
– piper
– unt cocos pentru prajit
– 2 oua
– 100 g smantana
– o tigaie pentru prajit vinetele
– un vas termoizolant sau o tava mai inalta (20x30x7)

Pregatirea ingredientelor

Fierbeti orezul basmati cu putina sare si vegeta de casa si puneti deoparte la racit.

Sarati feliile de vinete. Ungeti tigaia cu putin unt de cocos si prajiti feliile de vinete pana se rumenesc pe fiecare parte; adaugati cate putin unt de cocos de fiecare data cand puneti vinete la prajit pentru ca acestea sa nu absoarba prea multa grasime.

Caliti ceapa tocata marunt cu carnea de vitel si putina sare si piper pana se patrunde bine carnea.

Incingeti cuptorul la 180 de grade Celsius.

Asezarea in tava

Ingredientele se aseaza in tava in straturi astfel incat carnea si orezul sa fie la mijloc iar legumele dedesubt, la mijloc si deasupra:

  • incepeti cu un strat de rosii; presarati cu putina sare si piper rosiile
  • deasupra se aseaza un strat de vinete
  • urmeaza jumatate din cantitatea de orez intr-un strat subtire
  • peste orez un nou strat de rosii si putina sare
  • stratul de carne
  • peste carne asezati un strat de vinete
  • cealalta jumatate de orez
  • urmeaza ultimul strat de vinete
  • stratul de rosii deasupra

Dati la cuptor timp de 30 de minute; de preferinta acoperiti vasul pentru a se patrunde cat mai bine compozitia si a nu se arde.

Amestecati smantana cu ouale batute, cu vegeta si putina sare, piper. Dupa 30 de minute descoperiti vasul si turnati deasupra smantana apoi si dati din nou la cuptor timp de inca 10 minute pana se rumeneste. Serviti calda.

Carnea se poate inlocui cu cubulete de tofu; puteti folosi tofu natur calit cu putin sos de soia si ceapa pentru a fi mai gustos.

Enjoy!



Categories: Fara gluten, Feluri principale

Tags: ,

1 reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: