O zacusca foarte putin grasa obtinuta din ingrediente biologice! Suna bine nu?
Este la fel de gustoasa ca zacusca traditionala cu care ne-am obisnuit din copilarie insa nu contine uleiuri rafinate si este mai putin grasa. In familia mea se consuma aproximativ 200 de borcane pe an.
Ingrediente – pentru aproximativ 30 de borcane de 400g:
– 12 kg vinete proaspete (= aprox 4.5 kg coapte)
– 10-11 kg ardei gras
– 2 kg de ceapa
– 5-600 ml ulei de masline
– 1 ½ – 2 l suc de rosii (bulion)
– sare
– piper
– foi de dafin
Mod de preparare:
Vinetele si ardeiul se coc pe gratar, se curata de coaja si se pun la scurs. Ceapa se curata, se taie felii si se fierbe timp de 2-3 min. Se strecoara bine si se toaca marunt. Daca este necesar, dupa ce se toaca se mai strecoara inca data.
Se dau si restul ingredientelor prin masina de tocat cu tocatorul marunt.
Se caleste ceapa in ulei timp de 5-6 minute, apoi se adauga ardeiul si se caleste in continuare inca 10 minute amestecand continuu. Se adauga bulionul si vinetele si se fierbe amestecand des pentru aproximativ 1-1,5 ore pana devine o pasta. Se condimenteaza dupa gust.
Se pune in borcane cat e calda, se inchid borcanele ermetic si se sterilizeaza in cuptor sau prin fierbere.
Sterilizare in cuptor – la temperatura de 90 grade timp de 1 ora. Se lasa in cuptor pana se racesc.
Sterilizare prin fierbere – se pun borcanele intr-o cratita mai mare cu apa pana la nivelul capacelor, cu prosoape dedesubt si deasupra si se fierb timp de 45 de minute. Se lasa in apa pana se racesc.
Se pastreaza la loc racoros timp de 8-12 luni iar dupa ce se deschide borcanul se pastreaza in frigider.
Se serveste cu bruschete, dosas sau cu felii de legume crude.
Vezi si reteta de zacusca de ardei, zacusca de fasole si zacusca de dovlecei.
Categories: Conserve&muraturi, Fara gluten, Fara lactoza, Romanesc, Vegan
Leave a Reply