Zacusca mea de fasole

La fel ca zacusca de vinete, si aceasta zacusca este preparata doar din ingrediente biologice, este mai putin grasa si nu contine uleiuri rafinate.
Este o zacusca proteica si foarte hranitoare al carui ingredient principal este fasolea uscata. Delicios!

Ingrediente (organice)- pentru aproximativ 12-13 borcane de 400 g:
– 1 kg ceapa
– 1 kg fasole uscata
– 3 kg ardei gras (50 buc medii)
– 200 ml ulei masline extravirgin
– 750 ml suc de rosii (bullion)
– sare
– piper
– frunze de dafin

Mod de preparare:

Fasolea se lasa la inmuiat timp de 12 ore apoi se fierbe. Se strecoara si se zdrobeste cu furculita.
Ceapa se curata, se taie felii si se fierbe 2-3 min. Se strecoara bine si se toaca marunt. Daca este necesar, dupa ce se toaca se mai strecoara inca o data.
Ardeiul se coace pe gratar, se curata de cotoare si se lasa la scurs. Se macina prin tocatorul marunt.

Se calesc ceapa si ardeiul in ulei timp de 10 minute, se amesteca cu bulionul si se fierb aproximativ 60 de minute pana sunt aproape gata. Se adauga fasolea si se mai da un clocot. Se condimenteaza dupa gust.

Se pune in borcane cat e calda, se inchid borcanele ermetic si se sterilizeaza in cuptor sau prin fierbere.
Sterilizare in cuptor – la temperatura de 90 grade timp de 1 ora. Se lasa in cuptor pana se racesc.
Sterilizare prin fierbere – se pun borcanele intr-o cratita mai mare cu apa pana la nivelul capacelor, cu prosoape dedesubt si deasupra si se fierb timp de 45 de minute. Se lasa in apa pana se racesc.

Se pastreaza la rece timp de 4-6 luni iar dupa ce se deschide, borcanul se pastreaza in frigider.

Vezi si reteta de zacusca de ardei, zacusca de vinete si zacusca de dovlecei.

 



Categories: Conserve&muraturi, Fara gluten, Fara lactoza, Romanesc, Vegan

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: