Si ultimul tip de zacusca din lista mea – zacusca de dovlecei. Doar din ingrediente biologice, dietetica si fara uleiuri rafinate. Iata reteta:
Ingrediente (organice) – pentru 4-6 borcane de 400g:
– 4-5 dovlecei de marime medie
– 2 kg ardei capia
– 1 kg gogosar rosu
– 150 ml ulei masline extravirgin
– 1 cana suc de rosii (bulion)
– sare
– piper
– frunze de dafin
Mod de preparare:
Dovleceii se curata, se taie cubulete si se fierb. Se strecoara foarte bine presandu-se usor. Dupa ce s-au scurs se zdrobesc cu furculita.
Ardeiul se coace pe gratar, se curata de cotoare si se pune la scurs. Se toaca prin tocatorul marunt.
Ceapa se curata, se taie felii si se fierbe 2-3 min. Se strecoara bine si se toaca marunt. Daca este necesar, dupa ce se toaca se mai strecoara inca o data.
Se caleste ceapa timp de 5 min apoi se adauga restul ingredientelor si bullionul de rosii dupa gust, se condimenteaza. Se fierbe aproximativ 60 de minute pana devine ca o pasta.
Se pune in borcane cat e calda, se inchid borcanele ermetic si se sterilizeaza in cuptor sau prin fierbere.
Sterilizare in cuptor – la temperatura de 90 grade timp de 1 ora. Se lasa in cuptor pana se racesc.
Sterilizare prin fierbere – se pun borcanele intr-o cratita mai mare cu apa pana la nivelul capacelor, cu prosoape dedesubt si deasupra si se fierb timp de 45 de minute. Se lasa in apa pana se racesc.
Se pastreaza la rece timp de 4-6 luni iar dupa ce se deschide borcanul se pastreaza in frigider.
Vezi si reteta de zacusca de ardei, zacusca de vinete si zacusca de fasole.
Categories: Conserve&muraturi, Fara gluten, Fara lactoza, Romanesc, Vegan
Leave a Reply