File de cod cu sos de rosii si vin

Pe numele ei exact “Merluza a la Vizcaina”, aceasta este o reteta clasica din zona Basque al carui gust – un mix intre gustul acid si dulce – este dat de combinatia dintre vin si sosul de rosii. Pestele cod se poate inlocui cu halibut.

Ingrediente – pentru 4 persoane:

– 1 kg file de cod
– 1 ceapa mare taiata Julien
– 4 catei de usturoi tocati marunt
– 4 rosii carnoase (sau 20 rosii cherry) taiate cubulete
– 2 linguri de pasta de rosii
– 1 lingura de indulcitor natural
– 200 ml supa de peste
– 100 ml vin sec
– 2 linguri ulei de masline
– 2 linguri de patrunjel maruntit
– sare
– piper
– putin unt de cocos pentru tocanita

Mod de preparare:

Taiati fiecare file de cod in 2-3 bucati si sarati-l. Intr-o tigaie prajiti pestele in ulei de masline, cate 1-2 minute pe fiecare parte pana se rumeneste putin. Pentru a manevra pestele folositi o paleta usoara astfel incat sa nu se rupa in bucatele. Mentineti cald sub capac pana este gata tocanita.

Separat puneti ceapa si usturoiul la prajit in unt de cocos timp de 4-5 minute apoi adaugati rosiile, pasta de rosii, indulcitorul si vinul. Lasati sa fiarba la foc mic timp de 10-12 minute pana devine ca o tocanita. Potriviti de sare si piper.

Pentru servire puneti pe fiecare farfurie tocanita fierbinte iar deasupra asezati cate 1-2 bucati de cod prajit. Presarati parunjel tocat si serviti alaturi de un pahar de vin din cel e care l-ati folosit la tocanita.
Se poate servi si langa piure de cartofi (reteta AICI); in acest caz asezati prima data piureul pe farfurii, apoi tocanita si pestele deasupra.
S-aveti pofta!

 

Sursa retetei: Mediteranean cookbook



Categories: Fara gluten, Feluri principale, Peste si fructe de mare, Peste&fructe de mare

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: