Creme brulee ma duce cu gandul la un desert foarte fin, cu gust de zahar ars si… cu multe calorii. Sincera sa fiu nu sunt foarte mare fan al acestui tip de desert (si nici al dulciurilor in general) insa, deoarece se apropie Craciunul si trebuie sa pregatim masa festiva, m-am gandit ca ar fi potrivit sa prepar un desert la fel de fin, cu o aroma discreta de portocale dar in care zaharul traditional este inlocuit de zaharul de cocos. Si astfel am ajuns la creme brulee cu mascarpone si portocale.
Ingrediente (organice) pentru 6 persoane:
– 4 oua
– 60 g zahar din floare de cocos
– 350 g mascarpone
– 100 ml crema vegetala de soia pentru gatit non-OMG/crema de orez (rice cuisine); se poate inlocui cu smantana animala cu putina grasime, mai lichida
– 1 lingura de coaja rasa de portocala
– 2 linguri de zahar din floare de cocos pentru ars deasupra
– putin unt de cocos topit pentru uns vasele
– 6 vase ceramice pentru creme brulee
Mod de preparare:
Incingeti cuptorul la 150 grade Celsius. Ungeti vasele cu untul de cocos topit.
Bateti ouale cu zaharul pana devin spumoase apoi adaugati mascarpone, crema vegetala si coaja de portocala si continuati sa amestecati incet.
Turnati compozitia in mod egal in cele 6 vase dar nu le umpleti pana sus, lasati un cm deasupra deoarece crema va creste in cuptor.
Dati la cuptor vasele timp de 45 de minute, preferabil in bain marie: puneti o tava cu apa sub grila cu vasele ceramice. Coaceti timp de 45 de minute apoi adaugati putin zahar deasupra fiecarui vas pentru caramelizare.
Caramelizarea se poate face in doua moduri: fie cu o lampa profesionala pentru caramelizare, fie in cuptor.
Pentru caramelizarea in cuptor puneti vasele chiar sus, sub gril timp de 3-5 minute si setati caldura doar de sus. De asemenea cresteti temperatura in cuptor la 180 de grade.
Se poate servi atat calda cat si rece insa aroma de portocala este mai pregnanta daca crema este rece. Enjoy!
Categories: Deserturi, Fara gluten, Vegetarian
Leave a Reply