Humus aromat

Humus – un spread preparat din naut, tahini, suc de lamaie si usturoi, servit cu ulei de masline deasupra, cu o lipie langa si cu salata in care musai sa fie rosii! Aceasta reteta este cunoscuta si preparata in intreaga lume cu ingredientele de baza insa cu diverse nuante de gust.
Eu va propun un humus aromat cu coriandru si cumin, asezonat cu seminte de pin prajite si servit cu legume crude.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingrediente (organice):

– 250 g naut

– 50 ml ulei de masline extravirgin
– 2 linguri cu varf de tahini sau 3 linguri de seminte de susan prajite – reteta AICI
– 2 lingurite boia de ardei dulce
– 1 lingurita coriandru
– 1/2 lingurita cumin
– zeama in care a fiert nautul
– 1/2 lamaie stoarsa
– 4-5 catei de usturoi
– un buchetel de patrunjel
– sare
– seminte de pin prajite pentru servire – reteta AICI

Mod de preparare:

Puneti nautul la inmuiat timp de 12 de ore in apa filtrata cat de 2 ori cantitatea de naut deoarece acesta isi va dubla volumul.
Strecurati si spalati apoi nautul si puneti-l la fiert timp de 40-50 de minute in apa suficienta astfel incat dupa ce a fiert sa ramana putina zeama pe naut deoarece se va folosi la preparare.

Puneti nautul in blender cu suficienta zeama in care a fiert, adaugati restul ingredientelor (mai putin semintele de pin) si mixati bine pana devine o pasta foarte fina si cremoasa. Daca este nevoie mai adaugati putina zeama pentru a subtia.

Unii recomanda curatarea de coaja (pielita) a boabelor de naut dupa fierbere insa cred ca asta depinde si de tipul de naut folosit (nautul pe care il folosesc nu necesita astfel de operatiuni deoarece nu lasa coji deasupra apei dupa fierbere) dar si de rabdarea fiecaruia. Totusi, daca observati ca deasupra apei in care fierbe nautul sunt coji, incercati sa amestecati cu mana boabele de naut, sa le strangeti pentru a dezlipi pielita de pe ele si apoi luati cojile care se aduna deasupra.

In loc de tahini mie imi place sa adaug uneori seminte de susan prajite putin deoarece gustul este …desavarsit. Semintele de susan ii dau pur si simplu gust, ii confera o aroma calda si unica dar pentru aceasta trebuie sa aveti un blender foarte puterninc care sa le macine bine sa nu ramana intregi.

Dupa ce este gata puneti humusul intr-un recipient acoperit si dati la frigider timp de 30 de minute inainte de servire.
Pentru servire stropiti cu putin ulei de masline deasupra si presarati semintele de pin.
Se poate servi cu legume crude, cu lipie libaneza si salata, dar merge foarte bine si cu paine prajita, in sandvisuri etc.

Mai multe despre naut si alte boabe – click AICI

Enjoy!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA



Categories: Aperitive si gustari, Fara gluten, Fara lactoza, Pate-uri&spread-uri, Vegan

Tags: , ,

1 reply

  1. Iata ca am citit un subiect prea bun redactat intr-un mod greu de gasit in netul din Romania. Acum, dupa ce am citit acest articol, vreau sa va spun ca in acest weekend trecem la ora de iarna, o stiati deja. Daca tot se schimba ora, atunci fixati-va ceasul dupa ora exacta pentru a nu pierde sa ajungeti la timp unde trebuie sa ajunget. Multumesc!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: