Pectina de mere

OLYMPUS DIGITAL CAMERACe este pectina?  
Pectina este un gelifiant natural care se extrage din coaja unor fructe si este folosita la prepararea de gemuri si jeleuri. Cele mai bogate surse de pectina sunt merele, gutuile si piersicile.

In DEX denumirea de pectina este explicata astfel:

PECTÍNĂ, pectine, s. f. (La pl.) Clasă de compuși organici care se găsesc în țesuturile celulelor vegetale și care, prin amestecare cu apă și prin fierbere, capătă forma unei gelatine, fiind folosiți în industria alimentară, farmaceutică și în cosmetică; (și la sg.) compus organic vegetal din această clasă. – Din fr. pectine.

In familia mea am incercat prima data obtinerea pectinei din mere acum cativa ani si de atunci o producem si o folosim continuu la unele gemuri pe care le preparam in casa.
Pectina are avantajul ca se poate pastra in congelator pe perioade indelungate, astfel incat in anii in care livada de mere produce suficient preparam pectina care sa ajunga pentru 2 ani.

 

Cum se prepara pectina de mere?

Ingrediente:

– mere semicoapte, pe jumatate verzi
– apa
– tifon pentru strecurat

Spalati merele, taiati-le in 2-4 bucati in functie de marimea lor. Nu curatati cotorul si nici coaja!
Puneti bucatile de mar intr-o oala si turnati apa pana la nivelul merelor. Puneti la fiert compozitia la foc mic pana se sfarama merele – aproximativ 6-8 ore.
Pregatiti o oala mare in care sa strecurati pectina peste care asezati tifonul in 2 parti.
Turnati pectina fierbinte in tifon pentru a se strecura incet si lasati la rece timp de 10-12 ore ca sa se strecoare complet. Zeama care rezulta se pune din nou la fiert la foc mic pana scade astfel incat sa ramana 15-20% din zeama initiala. Practic din 10 l de zeama strecurata de mere veti obtine 1,5-2 l de pectina.

Cand este gata trebuie sa fie de consistenta mierii aproape zaharisite sau a unui sos mai consistent de culoare maroniu inchis.
Pentru a vedea daca este gata puteti face proba astfel: puneti alcool sanitar de 80% intr-un pahar si turnati cateva picaturi de pectina in alcool. Daca este gata, pectina trebuie sa se stranga ca o gelatina in alcool.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lasati sa se raceasca putin pentru a o putea manevra si turnati pectina in sticle (pet-uri de plastic sau sticla) si pastrati la rece pana la folosire sau la congelator daca doriti pastrarea pentru o perioada mai indelungata.

Cum se foloseste pectina?

Se foloseste la prepararea gemurilor si jeleurilor – in cantitate de aproximativ 125-150 g de pectina la 1 kg de fructe.
In functie de consistenta fructelor sau de cat sunt de zemoase fructele de gem, pectina se adauga la inceput deoarece gemul se subtiaza si necesita fierbere. Am folost cu precadere la gemurile de gutui, mere, pere (mai multe despre capitolul Gemuri aici).

 



Categories: Conserve&muraturi, Fara gluten, Fara lactoza, Vegan

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: