Indulcitor de mar (fiert si crud)

Indulcitorul de mar este un indulcitor natural obtinut din suc de mere si este folosit la prepararea gemurilor si jeleurilor sau pentru consum direct in alimentatie.

Ingrediente:

– mere coapte dulci
– apa

Spalati merele si stoarceti-le pentru a obtine un suc cat mai curat. Lasati eventual sucul de mar la rece sa se aseze fibrele si mai strecurati inca o data pentru a fi cat mai clar.

Preparare indulcitor prin fierbere

Puneti la fiert de preferinta in baie de aburi sau la foc foarte mic sucul obtinut mai sus. Amestecati des si aveti grija sa nu se arda deoarece se caramalizeaza foarte repede, mai ales la final cand este aproape gata. Fierbeti sucul pana scade astfal incat sa obtineti 10-15% indulcitor.
Indulcitorul are consistenta mierii si culoare maronie.

Turnati in sticle mici (pet-uri de 1/2 l de plastic sau sticla) si pastrati la rece. Eu pastrez o parte din indulcitor la congelator si folosesc timp de 1-2 ani.

In urma intrebarilor pe care le-am primit in ultimul timp, revin cu cateva adaugiri la acest post: 
Pentru a obtine un indulcitor gustos, fara sa riscati caramelizarea lui, va sugerez sa fierbeti initial sucul de mere pe foc pana scade la jumatate apoi sa continuati fierberea lui pe aburi (in bain-marie) pana ajunge la 10-15%. In functie de cantitatea de suc pe care o preparati si de oala pe care o folositi, procesul initial de fierbere poate sa dureze intre 4-5 ore, iar continuarea fierberii in bain-marie poate sa dureze inca 4-5 ore.
Daca aveti deshidrator, in loc de bain-marie merge pus la deshidratat in a doua parte a procesului de preparare. Pentru deshidratare urmati procedura de mai jos pe timp mai scurt.
Rezultatul insa va fi un indulcitor cu o textura ca a mierii de albine sau chiar mai solid (depinde de cat fierbe). Se poate pastra in frigider sau congelator pe termen mai lung chiar de 2 ani (am testat eu insumi si este la fel de gustos ca atunci cand l-am preparat si nu si-a schimbat nici culoarea).

Preparare indulcitor – prin deshidratare

Puneti sucul de mere in tavite  de plastic in deshidrator si deshidratati la temperatura de 39-41 grade Celsius timp de 36-42 de ore in functie de umiditatea din atmosfera.
La fel, si acest indulcitor trebuie sa aiba la final consistenta mierii si culoare maroniu deschis.

Indulcitorul de mar se poate folosi la prepararea de gemuri – mai multe detalii in articolul despre ‘Gemuri‘ – dar se poate consuma si la masa ca indulcitor pentru ceai, pentru gris cu lapte, pentru paste cu nuca etc.



Categories: Conserve&muraturi, Fara gluten, Fara lactoza, Mediteranean, Vegan

Tags:

10 replies

  1. Multumesc din suflet ca ati impartasit experienta dv. Aveam nevoie de un indulcitor natural,voi incerca reteta dv.Va doesc tot binele din lume!

    Like

  2. Bună seara!
    Poate fi folosit și la prăjituri? Dacă da, cum se poate echivala cu cantitatea de zahăr?
    Mulțumesc pentru răspuns!

    Like

    • Buna seara!
      Am incercat folosirea indulcitorului la prajituri insa, la fel ca mierea, prin caldura isi pierde mult din dulceata si subtiaza foarte tare compozitia care nu mai creste apoi. In prajituri folosesc cel mai adesea zahar de cocos care are aceleasi proprietati ca zaharul normal la temperaturi ridicate insa prezinta un indice glicemic mult mai mic (apoape jumatate fata de zahar) si prin urmare este mai sanatos.
      Asadar am folosit indulcitorul doar la creme care nu necesita coacere (de nuci sau mac), la prajituri raw-vegane, la orez sau gris cu lapte, ca topping pentru prajituri in care foloseam foarte putin indulcitor in aluat si chiar la diverse bauturi in loc de zahar. Si bineinteles la dulceata.

      O seara frumoasa!

      Like

  3. Buna Malvina! Inca nu am incercat dar o sa incerc neaparat acest sirop indulcitor. Dar chiar se ingroasa sucul de mere pus la fiert? Cat timp dureaza sa il fierbi si sa se ingroasa, aproximativ? Facusem ceva asemanator ptr gemul de capsuni. A scazut pana la jumate dar nu s-a ingrosat..si a am fiert la el vreo 3 ore 😦 poate depinde si de mere? Multumesc!

    Like

    • Buna Krisztina, am facut o mica adaugire la postarea mea de pe blog legat de ceea ce m-ai intrebat. Sper sa iti fie de ajutor. Daca se fierbe intocmai cu instructiunile, respectiv sa scada pana la 10-15%, nu are cum sa fie subtire la final. Eu spre exemplu trebuie sa incalzesc putin sticla cand vreau sa torn in mancare deoarece este foarte solid si nu curge.
      Nu cred ca depinde de mere… poate gustul final daca e sa fie mai aromat sau mai acrisor….in rest textura trebuie sa fie aceeasi.
      Mult succes!

      Like

  4. Excelent. Prima data cand vad un “sirop” de mere. O sa-l incerc. Multumesc pentru reteta!

    Like

Trackbacks

  1. Indulcitor de mere fara zahar - cum sa il faci in casa | LaTAIFAS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: