Indulcitor de mar (fiert si crud)

Indulcitorul de mar este un indulcitor natural obtinut din suc de mere si este folosit la prepararea gemurilor si jeleurilor sau pentru consum direct in alimentatie.

Ingrediente:

– mere coapte dulci
– apa

Spalati merele si stoarceti-le pentru a obtine un suc cat mai curat. Lasati eventual sucul de mar la rece sa se aseze fibrele si mai strecurati inca o data pentru a fi cat mai clar.

 

 

 

Preparare indulcitor prin fierbere

Puneti la fiert de preferinta in baie de aburi sau la foc foarte mic sucul obtinut mai sus. Amestecati des si aveti grija sa nu se arda deoarece se caramalizeaza foarte repede, mai ales la final cand este aproape gata. Fierbeti sucul pana scade astfal incat sa obtineti 10-15% indulcitor.
Indulcitorul are consistenta mierii si culoare maronie.

Turnati in sticle mici (pet-uri de 1/2 l de plastic sau sticla) si pastrati la rece. Eu pastrez o parte din indulcitor la congelator si folosesc timp de 1-2 ani.

Preparare indulcitor – prin deshidratare

Puneti sucul de mere in tavite  de plastic in deshidrator si deshidratati la temperatura de 39-41 grade Celsius timp de 36-42 de ore in functie de umiditatea din atmosfera.
La fel, si acest indulcitor trebuie sa aiba la final consistenta mierii si culoare maroniu deschis.

Indulcitorul de mar se poate folosi la prepararea de gemuri – mai multe detalii in articolul despre ‘Gemuri‘ – dar se poate consuma si la masa ca indulcitor pentru ceai, pentru gris cu lapte, pentru paste cu nuca etc.



Categories: Conserve&muraturi, Fara gluten, Fara lactoza, Vegan

Tags:

2 replies

  1. Excelent. Prima data cand vad un “sirop” de mere. O sa-l incerc. Multumesc pentru reteta!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: