Sa va spun drept, eu nu am vazut niciodata o planta de bob. Nu am vazut nici macar bob proaspat. Am cumparat bob congelat deoarece mi s-a parut ca este interesant si ma intrebam ce gust ar avea….L-am gatit si mi-a placut mult iar de atunci prepar des piure de bob pe care il servesc alaturi de salata de ardei copt.
Bobul se poate folosi si la ciorbe, in salate sau ca mancarica de bob. Dar cel mai mult imi place ca piure deoarece are o textura fina, o culoare interesanta de verde-viu si un gust deosebit in combinatie cu chimenul si sucul de lamaie. Asadar, reteta:

Ingrediente (organice) – pentru 4 portii:
– 700 g bob fiert (eu am folosit 2 conserve)
– o ceapa taiata marunt:
– 5 catei de usturoi taiati marunt
– zeama de la o jumatate de lamaie
– sare
– piper
– chimen
– ulei de masline extravirgin
– unt de cocos
– putina apa
Mod de preparare:
Caliti ceapa si usturoiul in unt de cocos; adaugati bobul fiert si mai caliti timp de 5 minute. Adaugati condimentele si sarea dupa gust si putina apa pentru a nu fi prea uscat.
Luati de pe foc si lasati putin sa se raceasca. Puneti in blender, adaugati ulei de masline dupa gust si zeama de lamaie si mixati la putere maxima pana devine ca o pasta.
Serviti cald cu salata de ardei copti. Pofta buna!



Categories: Fara gluten, Fara lactoza, Feluri principale, Garnituri, Pate-uri&spread-uri, Vegan
Din câte îmi amintesc, planta seamănă cumva cu o mătură 🙂
Rădăcina e cam scurtă, deci în zonele secetoase trebuie udată.
LikeLike
Interesant; se cultiva cumva si la noi in tara? Cel putin in Ardeal eu nu am auzit….
LikeLiked by 1 person
Tatăl meu a făcut mai demult rost de niște bob din Moldova (a noastră, nu de peste Prut) și l-a cultivat vreo câțiva ani la țară.
Bobul era cunoscut și consumat de daci, au fost descoperite semințe carbonizate la Grădiștea de Munte (capitala…).
LikeLike
Frumoasa poveste…la fel cu cele de pe blog. Multumesc mult!
Cum il gateati? Sunt curioasa de retete.
LikeLike
S-a întâmplat acum peste 20 de ani. Țin minte că îl găteam cam ca pe fasole. După vreo câțiva ani de recolte, nu știu cum i-am pierdut sămânța (probabil mâncată de gărgărițe). Pe la țară trecem rar acum, principala activitate fiind cositul ierbii mari din curtea casei.
LikeLike
Melancolic. Imi place
LikeLiked by 1 person