Este ciocolata speciala? Ne face poate sa zambim, sa fim mai fericiti, ne relaxeaza? Cert este ca, asa cum spunea si
Si ce ar merge mai bine la inceput de weekend daca nu un Sachertorte cu multa ciocolata (in blat, in glazura) si gem acrisor de caise. Am preluat reteta din cartile BlueBand si am adaptat-o putin astfel incat tortul sa nu fie foarte dulce, dar sa fie mai zemos si mai aromat. De aceea am folosit ciocolata neagra, zahar de cocos si sirop de miere. Enjoy!
Ingrediente (organice) blat – pentru 8-10 portii
– 150 g ciocolata (70-85% cacao)
– 130 g unt la temperatura camerei
– 90 g zahar de cocos pudra
– 90 g zahar de cocos
– 6 oua
– 130 g faina
– 1 lingura praf de copt
– 250 g gem de caise
– o tava rotunda cu margini detasabile
– unt de cocos pentru uns tava
Pentru glazura de ciocolata:
– 250 g ciocolata (70-85% cacao)
– 100 g zahar de cocos
– 120 g unt
– 6-8 linguri apa rece
Pentru sirop:
– 200 ml apa
– 3-4 linguri miere
– esenta de rom
Mod de preparare:
Blat:
Preincalziti cuptorul la 175 grade Celsius. Topiti ciocolata in bain marie. Lasati putin sa se raceasca cat sa ramana lichida.
Intre timp separati galbenusurile; frecati untul cu zaharul pudra si adaugati pe rand galbenusurile pana devin o crema. Adaugati faina si praful de copt si omogenizati bine.
Separat bateti albusurile cu zahar pana devin spuma.
Incorporati ciocolata in crema de galbenusuri apoi adaugati incet albusurile spuma si omogenizati. Dati la copt timp de 35-40 minute. Faceti testul scobitorii pentru a testa daca blatul este copt in mijloc.
Scoateti din cuptor si lasati la rece. Detasati marginea tavii.
Glazura:
Puneti ciocolata la topit in bain marie. Adaugati zaharul si untul si omogenizati.
La sfarsit adaugati 6-8 linguri de apa si raciti putin cat sa ramana lichida.
Sirop:
Puneti la fiert apa cu miere si cu esenta de rom dupa gust. Lasati 3-5 minute sa fiarba si luati de pe foc. Lasati putin la racit inainte de a folosi.
Asamblare tort:
Asezati blatul pe o tava rotunda si taiati in doua pe la mijloc, pe orizontala. Puneti deoparte partea de blat de deasupra.
Insiropati ambele blaturi pe partea interioara cu siropul de miere. Ungeti blatul de dedesubt cu 2/3 gem de caise si asezati cealalta parte de blat deasupra.
Cu restul de gem de caise ungeti tortul pe exterior apoi imbracati tortul in glazura de ciocolata, deasupra si de jur imprejur.
Dati la rece 4 ore inainte de servire. Este un tort aromat, moale, care ti se topeste in gura. Absolut delicios!
Categories: Austriac, Deserturi, Vegetarian
Leave a Reply