Bruschete

Bruschetta traditionala se bazeaza pe cateva ingrediente foarte simple: paine, usturoi, ulei de masline extra-virgin, rosii bine coape si busuioc proaspat, sare si piper. Se foloseste paine ciabatta proaspata care se taie in felli cu grosimea de 1 cm; painea se prajeste in prajitorul de paine sau in cuptor (in varianta la cuptor se unge painea cu ulei de masline) apoi se freaca cu usturoi si se presara deasupra ulei de masline extra-virgin. Se aleg rosii bine coapte, aromate care se taie in cubulete si se amesteca cu sare, piper si busuioc maruntit.
Se aseaza rosiile pe feliile de paine si se servesc imediat pentru ca painea sa nu apuce sa se inmoaie.

Ideea de bruschette a fost extinsa si la alte ingrediente proaspete gen branza, masline, sunca, peste, ciuperci toate avand ca baza painea prajita unsa cu ulei de masline.
M-am gandit ca acest fel de mancare ar fi potrivit pentru orice masa festiva din preajma Sarbatorilor (si nu numai) avand in vedere ca sunt foarte rapid si usor de preparat, sunt aspectuase si gustoase si va prezint cateva optiuni pe care le-am preparat eu.

Pentru bruschetele mele am folosit o varietate de ingrediente: branza cheddar, branza gorgonzola, cascaval, ricotta, rosii, ciuperci maronii, avocado, ridichii, masline verzi, file de ansoa, sunca prosciutto si bineinteles mult usturoi, ulei de masline si paine. Orice combinatii noi sunt binevenite, trebuie doar sa dati frau liber imaginatiei!

Bruschete cu rosii: paine prajita frecata cu usturoi si unsa cu ulei de masline extra virgin, rosii cubulete si pesto de busuioc (mi se pare mai aromat si mai gustos decat cel proaspat), sare si piper. Asezati cubuletele de rosii pe paine, presarati pesto (sau busuioc proaspat), sare si piper.

Bruschete cu rosii, avocado si masline: paine prajita frecata cu usturoi si unsa cu ulei de masline extra virgin, rosii cubulete, felii de masline verzi, felii de avocado, sare si piper. Asezati cubuletele de rosii, maslinele si avocado pe paine, presarati sare si piper.

Bruschete cu avocado si rosii uscate rehidratate: paine prajita frecata cu usturoi si unsa cu ulei de masline extra virgin, avocado, felii de rosii uscate si rehidratate, sare, coriandru. Maruntiti avocado cu furculita apoi asezati pasta rezultata pe paine, presarati felii de rosii deasupra, sare si coriandru.

Bruschete cu rosii si gorgonzola: paine prajita frecata cu usturoi si unsa cu ulei de masline extra virgin, felii de branza gorgonzola, rosii cubulete. Asezati feliile de gorgonzola pe paine, cubuletele de rosii si apoi dati la cuptor timp de 5-7 minute la temperatura de 180 grade Celsius pana se topeste branza. Serviti calde sau reci.

Bruschete cu cascaval si fulgi de migdale: paine prajita frecata cu usturoi si unsa cu ulei de masline extra virgin, felii de cascaval si fulgi de migdale. Asezati feliile de branza pe paine, presarati fulgii de migdale si apoi dati la cuptor timp de 5 minute la temperatura de 180 de grade Celsius pana se topeste branza si se rumenesc fulgii de migdale. Serviti calde.

Bruschete cu branza cheddar si sunca: paine prajita frecata cu usturoi si unsa cu ulei de masline extra virgin, branza cheddar si felii de sunca prosciutto. Asezati sunca pe paine si feliile de branza deasupra apoi dati la cuptor timp de 5-7 minute la temperatura de 180 grade Celsius pana se topeste branza. Serviti calde.

Bruschette cu branza cheddar: paine prajita frecata cu usturoi si unsa cu ulei de masline extra virgin, felii de branza cheddar, sare, piper. Asezati feliile de branza pe paine, presarati sare si piper deasupra apoi dati la cuptor timp de 5-7 minute la temperatura de 180 grade Celsius pana se topeste branza. Serviti calde.

Bruschete cu gorgonzola si file de ansoa: paine prajita frecata cu usturoi si unsa cu ulei de masline extra virgin, felii de gorgonzola, file de ansoa. Asezati feliile de branza pe paine apoi dati la cuptor timp de 5-7 minute la temperatura de 180 grade Celsius pana se topeste branza. Cand este gata asezati pe fiecare felie de paine file de ansoa. Serviti calde sau reci.

Bruschete cu ciuperci: paine prajita frecata cu usturoi si unsa cu ulei de masline extra virgin, felli de ciuperci, cascaval razuit, cimbru, sare, piper, ulei de masline. Asezati feliile de ciuperci pe paine, presarati sare, piper, cimbru si ungeti apoi cu ulei de masline folosind o pensula; presarati cascaval razuit deasupra si dati la cuptor timp de 5-7 minute la temperatura de 180 grade Celsius pana se rumenesc ciupercile si se topeste cascavalul. Serviti calde sau reci.

Bruschete cu ricotta si ridichie: paine prajita frecata cu usturoi si unsa cu ulei de masline extra virgin, ricotta, felii de ridichie, sare, arpagic maruntit. Ungeti feliile de paine cu ricotta, asezati felii de ridichie, presarati sare si arpagic deasupra. Serviti reci.

Bruschete cu ricotta si avocado: paine prajita frecata cu usturoi si unsa cu ulei de masline extra virgin, ricotta, felii de avocado, sare, arpagic maruntit. Ungeti feliile de paine cu ricotta, asezati felii de avocado, presarati sare si arpagic.

Bruschete cu ricotta, sunca si ardei: paine prajita frecata cu usturoi si unsa cu ulei de masline extra virgin, ricotta, felii de sunca de curcan/pui, rondele de ardei capia, sare, piper. Ungeti feliile de paine cu ricotta, asezati fasii de sunca si de ardei deasupra, presarati sare si piper.

Bruschete cu gorgonzola si mere/pere: paine prajita, gorgonzola, felii de mere/pere. Aezati feliile de gorgonzola pe paine, apoi fasii de mere/pere deasupra.

S-aveti pofta….de bruschete!
Sarbatori fericite!

Poate iti va placea si Aperitive rapide sau Gustari reci

 

 Categories: Bruschete, Italian

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: