Maramures este o regiune geografica și etno-culturala aflată pe teritoriul Romaniei si Ucrainei alcatuita din Depresiunea Maramuresului aflata pe cursul superior al vaii Tisei, si versantii muntilor care o inconjoara: Muntii Oasului, Gutai, Tibles si Rodnes spre vest si sud, si Muntii Maramuresului la est și nord.
Sudul acestei regiuni apartine, in prezent, Romaniei, constituind partea de nord-est a judetului Maramures, iar partea nordica, Maramuresul de Nord, este in estul regiunii Transcarpatia din Ucraina. (Wikipedia)
Maramuresul este o regiune deosebit de frumoasa, cu un relief impresionant, este un loc istoric cu multiple destinatii turistice si cu oameni faini. Iata cateva dintre obiectivele care se pot vizita aici:
Manastiri si biserici de lemn – am vizitat manastirea ucraineana din Rona de Sus, manastirea Barsana si biserica de lemn Barsana, biserica de lemn din Rozavlea datand din anul 1717, manastirea din Moisei, manastirea din Borsa.
Pe lista bisericilor de lemn ar mai putea fi adaugate si biserica de lemn din Plopis inclusa in patrimoniul UNESCO, biserica de lemn din Surdesti sau bisericile de lemn din Ieud Deal sau Ieud Ses (pe care le voi vizita cu urmatoarea ocazie).
Manastirea ucraineana si Lacul sarat (secat) din Rona de Sus
Biserica de lemn Rozavlea (1717) cu o pictura pe lemn de-a dreptul impresionanta
Manastirea si Biserica de lemn Barsana
Parcul National Muntii Rodnei cu varful Pietrosul (2303m) si lacul Iezer (la altitudinea de 1825m, situat sub varful Pietrosul) avand parca forma tarii noastre. Traseul spre Pietrosul pleaca din Borsa, pe langa Spital, apoi printre case, pe la liziera padurii, printr-un imens afinis urcand apoi pe la statia meteo printre jnepeni, pe la lacul Iezer si mai departe pe serpentine pana la o mica sa de unde se vede varful. Refugiul de pe varf este distrus si arata dezolant dar am facut exceptie de el si am privit in jur peisajul oferit de muntii Rodnei.
Urcare spre Vf. Pietrosul (2303m) si (1827m) si lacul Iezer
Cascada Cailor considerata cea mai inalta cascada din Romania avand o inaltime de 90m si lacul Stiol (1800m)situat in apropiere. Pentru accesul la lacul Stiol se pot parcurge 2 trasee: unul care pleaca de la Cascada Cailor care este foarte abrupt si un al doilea traseu care pleaca de la punctul de sosire al telescaunului, care este putin mai lung dar mai accesibil.
Accesul spre Cascada Cailor se poate face cu telescaunul din Borsa si apoi pe jos cateva minute sau doar pe jos, traseu ce dureaza in jur de o ora si jumatate.
Cascada Cailor
Lacul Stiol (1800m)
Mocanita de pe Valea Vaserului cu plecare din Viseu de Sus – circula pe o distanta de 60 km pe valea raului Vaser de o salbatacie fermecatoare, nelocuita decat de animale salbatice si care este cunoscuta in intreaga lume ca fiind una dintre putinele cai forestiere adevarate circuland cu abur. Traseul se parcurge intr-un interval de timp aproape 6 ore cu oprire si stationare la ultima statie (Paltin).
Insa pentru a parcurge traseul Mocanitei este remondat sa sa va faceti rezervare din timp pe site-ul propriu cffviseu
Cimitirul Vesel de la Sapanta – care este unic in Romania insa nu atat de vesel precum ii este numele….e vorba totusi despre un cimitir.
Muzeul Memorial din Sighetul Marmatiei dedicat rezistentei anticomuniste pe care din pacate nu am apucat sa il vizitez (am preferat cu prioritate locurile mai vesele din zona)….si multe alte locuri frumoase din Maramures care poarta amprenta traditiei si istoriei acestei zone.
Am fost impresionata de numarul mare al bisericilor (atat vechi cat si noi) construite in aceasta zona, de portile de lemn sculptate cu mestesugie de artistii locali, de portul traditional pe care oamenii il respecta si il etaleaza cu mandrie cu fiecare ocazie (nunti, evenimente religioase etc), de bunatatea si simplitatea oamenilor si bineinteles de mancarea traditionala extrem de gustoasa pe are am degustat-o in diverse locuri.
Maramures, voi reveni cu siguranta pe plaiurile tale!
Categories: Calatoriile mele, Romania
Leave a Reply