In sambata dinaintea Pastilor (si de altfel singura data din an) imi place sa gatesc carne de miel. De data aceasta am ales o reteta exotica, cu arome fine de sofran si cumin, foarte gustoasa si rafinata. Se serveste pe pat de cuscus cu un vin rosu langa (Merlot).
Este cu atat mai gustoasa cu cat carnea si legumele sunt proaspete; de asemenea cantitatile de arome (cumin, sofran, cimbru) trebuie respectate intocmai pentru a-i conferi gustul perfect.
Ingrediente – pentru 6 persoane:
– 3 linguri unt de cocos
– 1 lingura ulei de masline extra virgin
– 1 ceapa mare alba, taiata marunt
– 2 plicuri de sofran (de 0,12g/plic)
– apa
– 1 kg carne de miel (sau 1.5 kg daca contine si oase)
– 2 linguri boia dulce
– 2 linguri cumin
– 1 lingura cimbru uscat
– 3 rosii taiate cubulete (depielitate)
– 3 cartofi taiati cubulete
– o bucata de telina-radacina (aproximativ 100 g) taiata cubulete
– 2 morcovi taiati rondele de 1 cm grosime
– 2 ardei rosii taiati cubulete
– 2 zucchini taiati cubulete
– 250 g mazare prefiarta
– 1 lingura de menta proaspata tocata marunt
– un buchet de patrunjel tocat marunt
– sare
– piper
– o cratita mare
Pentru garnitura de cuscus:
– 1 1/2 cani de cuscus
– 3 cani apa
– 75 g unt
– sare
Mod de prepapare miel:
Topiti untul de cocos cu uleiul de masline in cratita si caliti ceapa timp de 5 minute la foc mic pana se caramelizeaza. Separat intr-un bol lasati sofranul la inmuiat in putina apa calda timp de 10 minute.
Pregatiti carnea de miel: taiati in bucati cat mai mari carnea astfel incat sa incapa in cratita, adaugati sare, piper si boia. Puneti carnea la prajit in cratita sub capac timp de 7 minute; amestecati din cand in cand sa nu se prinda.
Adaugati cuminul, sofranul, cimbrul, rosiile cubulete, apa incat sa fie la nivelul tocanitei si lasati cub capac la foc mic timp de 2 ore.
Scoateti carnea intr-un bol separat si acoperiti cu un capac. In sosul tocanitei adaugati cartofii, morcovii si telina si fierbeti timp de 10 minute. Adaugati ardeiul, zucchini si mazarea si mai fierbeti inca 10 minute. Daca este nevoie adaugati apa pe parcurs astfel incat sa fie ca o tocanita.
Preparati cuscusul. Taiati carnea in bucati mai mici si puneti-o inapoi in tocanita. Omogenizati cu legumele. Potriviti de sare si piper daca mai este nevoie si adaugati patrunjelul si menta deasupra.
Serviti pe pat de cuscus.
Mod de preparare cuscus:
Puneti apa la fiert. Cand apa este fiarta, adaugati untul si sarea si opriti focul. Adaugati cuscusul si amestecati usor. Lasati sub capac 10 minute pana ce cuscusul se hidrateaza complet.
Sursa retetei: www.foodandwine.com
Categories: Carne, Feluri principale, Marocan
Leave a Reply