Sosul Mornay este un sos extrem de gustos, foarte fin, care are la baza sosul Béchamel
Se serveste cu gratinate, legume, sparanghel, praz, oua fierte.
Ingrediente (organice) – pentru o portie de sos de 1200 g
– 40 g unt
– 40 g faina
– 1/2 l lapte
– o portie sos Béchamel (reteta AICI)
– 75 g branza Gruyere sau cascaval razuita
– 1 galbenus de ou
– 100 ml smantana (créme fraiche)
– 50 g unt
Mod de preparare:
Topiti untul intr-o cratita si adaugati incet-incet faina pe masura ce acesta se topeste, amestecand continuu sa nu se formeze cocoloase. Lasati focul mic. Adaugati laptele si sosul Béchamel si amestecati incet pana se omogenizeaza compozitia.
Amestecati smantana cu galbenusul de ou intre timp.
Cand sosul incepe sa fiarba, adaugati branza si lasati sa fiarba incet pana se topeste, apoi adaugati smantana cu galbenusul de ou si luati de pe foc. Adaugati untul, omogenizati si lasati putin sub capac pana la servire.
Pofta buna, buna, buna!
Categories: Sosuri&dressing-uri, Vegetarian
Leave a Reply