Sos Béchamel

Sosul Béchamel este un sos frantuzesc alb, avand ca ingrediente: faina, unt, lapte si nucsoara. Este folosit deseori ca baza pentru alte sosuri (ex. sosul Mornay, sos de mustar etc).
Pentru a prepara acest sos trebuie sa amestecati continuu pana este gata iar focul trebuie sa fie foarte mic.

Ingrediente (organice) – pentru o portie de sos de cca 550-600 g

– 40 g unt
– 40 g faina
– 1/2 l lapte caldut
– sare
– piper
– optional nucsoara

Mod de preparare:

Puneti untul intr-o cratita pe foc si adaugati incet-incet faina pe masura ce acesta se topeste, amestecand continuu sa nu se formeze cocoloase.
Dupa ce ati incorporat toata faina in untul topit, incepeti sa adaugati laptele putin cate putin si amestecati  continuu pana incepe sa fiarba. Desi reteta recomanda sa prajiti putin amestecul de unt cu faina, eu am preferat sa evit prajirea si am trecut direct la lapte.

Chiar daca vi se pare ca se formeaza cocoloase, acestea ar trebui sa dispara prin fierbere. Daca tot nu ati reusit sa evitati cocoloasele, puteti sa treceti sosul printr-o strecuratoare amestecand cu o lingura de lemn pana se dizolva si se maruntesc toate. Apoi dati din nou la fiert.
Fierbeti timp de 10 minute pana se ingroasa sosul si nu uitati sa amestecati continuu. Acesta se ingroasa tot mai mult pe masura ce fierbe iar dupa ce se raceste devine si mai tare. Dupa ce stingeti focul adaugati condimentele dupa gust si pastrati sub capac pana la servire pentru a nu face crusta.

Se poate servi atat cu legume fierte, oua fierte, praz, sparanghel, chiar si carne fiarta sau se foloseste pentru gratinate. Enjoy!



Categories: Francez, Sosuri&dressing-uri, Vegetarian

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: