Insula Elba

Cunoscuta ca insula lui Napoleon deoarece acesta a fost exilat aici timp de 10 luni in 1814, insula Elba este cea mai mare insula din arhipelagul Toscanei si a treia ca marime dintre insulele italiene. Si una dintre cele mai frumoase.
Inainte sa merg pe aceasta insula nu stiam absolut nimic despre ea insa am descoperit cu placere un peisaj exotic cu o vegetatie mediteraneana abundenta, o arhitectura specific spaniola datand din sec. XVII (in special Portoferraio, Porto Azzurro), multa istorie, muzee, o mina de fier parasita care se poate vizita (insula este cunoscuta pentru zacamintele sale de fier inca de pe vremea etruscilor), ape azurii si plaje cu nisip fin, mancare traditionala absolut delicioasa si o atmosfera foarte placuta, tinereasca, vie.

Cum ajungi pe Elba? Cred ca cea mai scurta ruta este din Portul Piombino pana in Cavo, Elba cu ferryboat-ul. Insula se afla la aproximativ 10 km de continent iar calatoria cu ferry dureaza aproximativ o ora. Mai multe informatii se pot gasi aici: www.infoelba.com.

Ce poti sa faci aici? In afara de plaja bineinteles.
Poti sa faci scuba diving, poti sa faci ture cu barca sau cu caiacul in jurul insulei si sa ajungi la cele mai salbatice plaje, neaccesibile din alta parte, poti sa vizitezi satucurile si oraselele sale cum ar fi Portoferraio – un oras port foarte frumos (as putea spune cel mai frumos) cu restaurante si localuri elegante, magazine si multa forfota pana noaptea tarziu…Porto Azzuro, Rio Marina, Marina di Campo etc fiecare cu plajele sale deosebite.

Daca doresti sa pasesti mai la inaltime, poti vizita Parcul National Arhipelago Toscano si muntele Monte Capanne cu o atitudine de 1019 m. Asadar de la munte la mare nu este decat un pas.
Si apropo, sa nu uit de mountain bike care iti ofera o cu totul alta perspectiva asupra insulei deoarece iti permite accesul in locuri greu de atins altfel.

In ceea ce priveste plajele – cele mai nisipoase si mai frumoase plaje sunt in partea sudica a insulei (Chiessi, Fetovaia, Cavoli etc). Si parca vantul nu este atat de puternic in partea sudica.

Se poate vizita si mina de fier Calamita Miniere di Capoliveri unde se ajunge cu un trenulet special care are un program prestabilit. Mai multe informatii gasiti aici: www.minieredicalamita.it

Mancarea
Trebuie sa recunosc ca am incercat mai multe meniuri specific italienesti (paste, pizza, bruschete) dar si specifice insulei (meniuri mediteraneene cu fructe de mare), am degustat o varietate de vinuri insa cel mai mult mi-a placut sa fac cumparaturi din pietele locale sau din magazinele micute de la coltul strazii sau din satucuri. Astfel am degustat cele mai coapte si zemoase fructe, branza ricotta proaspata, ulei de masline, masline sau paine coapta pe vatra.
Si totodata am gasit si multe produse naturale de ingrijire pe baza de ulei de masline.

Elba, esti printre amintirile mele de suflet.

 Categories: Calatoriile mele, Italia

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: