Cine nu a vizitat Delta Dunarii ar trebui sa o faca macar o data in viata. Oamenii locului, mancarea traditionala, peisajele, pasarile…totul face parte dintr-un tablou aparte cum nu mai esti obisnuit sa vezi in locurile uzuale de vacanta din Romania sau din strainatate unde predomina luxul, aglomeratia, forfota, nebunia.
Imagineaza-ti un loc care se remarca prin simplitate, frumusete si liniste, un loc original si autentic. Oamenii locului sunt simpli si modesti, nu foarte vorbareti dar prietenosi si primitori. Mancarea este absolut delicioasa si se bazeaza, in mod evident, pe peste. Iar Delta, the one and only Delta – iti ofera un spectacol unic prin flora si fauna ei aparte.
Toate astea la un loc inseamna liniste, multa liniste si pace creand cadrul perfect pentru contemplarea naturii inconjuratoare. Iar daca reusesti sa ajungi pe tarm la mare atunci inseamna ca esti si norocos deoarece te afli pe una dintre cele mai curate plaje din Romania.
Dar trebuie sa spun ca, pentru a avea toate astea si mai ales pentru a le conserva pe mai departe, odata ajuns la fata locului trebuie sa le respecti si tu la randul tau. Respectati regulile, respectati zonele cu acces interzis!
Ultima oara am cand am fost in Delta Dunarii am ajuns la Sf. Gheorghe si pentru mine a fost varianta optima: am fost practic si la mare si in Delta.
Drumul pana aici poate fi cam lung avand in vedere ca am facut cateva ore cu vaporul (se poate lua de la Mahmudia sau de la Tulcea dar este mai departe) dar, daca te inarmezi cu o carte buna sau cu compania potrivita timpul trece repede. Aici se pot afla detalii despre cursele vapoarelor catre Delta: navromdelta.ro.
In Sf. Gheorghe transportul din localitate pana pe tarmul marii se face cu trocariciul – un fel de trenulet as putea sa il numesc care circula foarte des si este foarte ieftin. Asta daca nu preferati sa parcurgeti pe jos distante de 2-4 km pana la plaja.
O alta varianta de a ajunge aici este cu caiacul – pentru cei pasionati de caiac si de ce nu, de natura, de fotografie. Daca pornesti de la Tulcea poate dura aproximativ 4-5 zile pana ajungi la Sf. Gheorghe dar experienta merita traita. Parcursul se face in mare parte pe canale inguste, linistite, salbatice, patrunzand astfel in inima Deltei si avand o perspectiva reala asupra ei.
Aici ar fi un un link util pentru inchirieri de caiace www.descoperadeltadunarii.ro. Perioada optima ar fi luna mai-inceput de iunie cand cotele apelor sunt inca ridicate si permit navigarea facila pe canale.
In aceasta varianta e important sa iti prestabilesti un traseu cu numar de kilometri de parcurs pe zile, cu locurile de popas (adica locurile de cort 🙂 ) si cu satele de pe drum pentru aprovizionare cu cele necesare. Si bineinteles sa iti iei echipamentul adecvat pentru caiac si cortul!
Indiferent de varianta de acces aleasa sau de destinatia dorita, poti gasi variante de transport sau de cazare dar nu uita sa iti faci rezervari cu cel putin 3 luni in avans. Intr-adevar iti trebuie si rabdare caci drumul e lung dar….sincera sa fiu, cu cat e mai greu accesul intr-un loc, cu atat mai putini oameni ajung acolo si locul acela e mai in siguranta!
Pentru oricare varianta de acces in Delta, ai nevoie de permis de acces si, in functie de ceea ce vrei sa faci, si de permis de pescuit. Aici poti gasi informatiile utile pentru obtinerea permiselor: www.info-delta.ro.
Legat de tantari – marea temere a tuturor – exista o anumita ora (cam de la apusul soarelui) cand acestia apar. In zonele populate unde se imprastie insecticide si mai ales daca aceste zone sunt aproape de tarm unde adie un vant destul de puternic seara – nu sunt foarte multi tantari. Cam toate facilitatile de cazare sunt dotate cu terase izolate cu plasa asa ca nu este o problema sa iei cina in aer liber 🙂 . In schimb zonele cu vegetatie excesiva abunda in tantari si sfatul este sa evitati deplasarile pe timp de noapte.
In oricare situatie, este obligatoriu sa aveti haine adecvate, plasa de protectie, creme si spray-uri de tantari.
Altceva ca sa va mai spun – mancarea este foarte gustoasa, puteti alege atat restaurantele locului cat si varianta cu mancare gatita de sateni la cerere (in fata caselor sunt afise cu detalii sau intrebati la pensiunile unde locuiti pentru astfel de relatii). Dar in nici un caz nu ratati un bors pescaresc, o plachie de peste sau un peste la gratar ori un peste prajit cu mujdei. Sunt un deliciu!
Legat de aprovizionarea cu alimente – pot sa va spun despre sf. Gheorghe dar sunt sigura ca si in alte localitati este la fel – exista o alimentara in centrul localitatii care este des si foarte bine aprovizionata cu produse diverse si proaspete. In mod particular daca veti ajunge la Sf. Gheorghe nu ezitati sa incercati painea traditionala coapta pe vatra de la brutaria locala care va va aminti de painea facuta in casa, moale si pufoasa. Veti recunoaste locul dupa miros!
Iar daca doriti sa vedeti cat mai mult din Delta, puteti inchiria o barca cu motor si cu ghidul inclus! Veti avea nevoie pe canalele mici si intortocheate sau chiar pe distantele mai lung (pana la Padurea Letea de exemplu). Plus ca va poate arata locuri cu vegetatie si pasari specifice pe care nu aveti cum sa le gasiti altfel.
Sper ca v-a placut turul prin Delta. Va invit sa incercati si live!
Malvina
Fotografii: P.Groza
Categories: Calatoriile mele, Romania
Leave a Reply