Azi am avut pofta de covrigi proaspeti cu sare dar nu din cei care se vand la chioscuri ci covrigi de casa, pufosi si calzi. Yammy! Mi-am amintit de covrigii pe care ii mancam in copilarie si i-am cerut mamei mele reteta. Nu sunt foarte greu de facut si oricum, merita efortul.
Ingrediente (organice) – pentru 12 covrigi:
– 500 g faina
– 300 ml lapte caldut (eu am folosit de capra)
– 25 g drojdie
– 30 g unt topit
– 4 linguri ulei de masline extravirgin
– sare fina
– sare mare, grunjoasa
– optional susan, mac, seminte de in
– ulei de masline extravirgin pentru framantat
– tava de copt unsa putin unt de cocos topit
Mod de preparare:
Se amesteca 100 ml lapte caldut cu drojdia si cu 2 linguri de faina pentru a face maiaua si se lasa 30 minute la dospit (la temperatura camerei). In restul de lapte caldut se adauga untul, uleiul de masline si un varf de lingurita sare fina si se amesteca bine.
Dupa jumatate de ora incepeti sa incorporati faina incet-incet in maia, adaugati apoi si celalalt amestec de lapte cu unt si ulei si framantati cu mana pana incepe sa se desprinda de pe mana.
Ungeti un bol cu ulei si lasati aluatul in el la dospit pana isi dubleaza volumul.
Pregatiti masa de lucru: eu am folosit o planseta lucioasa unsa cu putin ulei de masline pentru a putea lucra mai usor cu aluatul. Pregatiti tava de copt si incingeti cuptorul la 180 de grade Celsius.
Impartiti aluatul in 12 cocute egale; fiecare cocuta se ruleaza cu mana pana devine o bagheta de grosimea unui deget. Se rasucesc capetele acesteia (ca in imaginea de mai jos) iar bucla care se formeaza se da peste capete pentru a forma covrigul. Se preseaza usor cu degetul pentru a lipi capetele de bucla.
Se aseaza covrigii pe tava si se presara cu sare grunjoasa sau cu diverse tipuri de seminte. Se dau la cuptor timp de 30 de minute pana se rumenesc.
Se servesc calzi si rpoaspeti dar sunt buni si a doua zi. S-aveti pofta si un weekend placut!
Categories: Feluri principale, Romanesc, Vegetarian
Leave a Reply