Kunefe original – sau cataif cu branza – este o prajitura foarte dulce pe baza de sirop de zahar; este specifica zonelor Egipt si Turcia.
Eu am incercat aceasta prajitura intr-o versiune proprie – mai putin dulce si fara gluten. Am inlocuit fideaua specifica de kadayif (cataif) care este pe baza de faina de grau cu taitei subtiri de orez, cantitatea de zahar am redus-o la jumatate iar in loc de zahar obisnuit am folosit zahar de cocos. A fost absolut delicioasa.
Ingrediente – pentru 4-6 persoane:
– 250 g taitei de orez
– 250 g branza ricotta
– 150 g unt
– 1/2 cana lapte
– 150 g zahar de cocos
– 1 1/2 – 2 cani de apa
– zeama de la jumatate de lamaie
– unt de cocos topit pentru uns tava
– optional fistic maruntit
Mod de preparare:
Preincalziti cuptorul la 165 grade Celsius. Ungeti tava cu unt de cocos.
Topiti untul intr-o cratita si amestecati-l cu laptele.
Maruntiti taiteii de orez cu mana sau cu un robot de bucatarie; amestecati apoi taiteii cu untul topit pana se omogenizeaza bine.
Puneti in tava un strat de taitei (jumatate din taitei) si presati cu mana sa se aseze bine. Daca doriti fistic, adaugati si un strat de fistic macinat. Deasupra asezati branza ricotta apoi adaugati restul de taitei si presati din nou cu mana sa se aseze. Deasupra, daca doriti din nou, mai adaugati un strat de fistic macinat.
Dati la cuptor pentru 35-40 de minute pana se rumenesc taiteii.
Intre timp preparati siropul de zahar: puneti apa la fiert cu zaharul de cocos si lasati sa clocoteasca timp de 3-5 minute. Adaugati la final zeama de lamaie.
Cand sunt gata taiteii, scoateti tava din cuptor si turnati siropul clocotind astfel incat sa se acopere toata suprafata. Lasati timp de 15 minute sub un capat pentru a se inmuia.
Serviti cald!
Categories: Deserturi, Fara gluten, Turcesc, Vegetarian
Leave a Reply