Imi place nespus de mult sa calatoresc si de aceea aleg mereu cate un loc nou pe care sa il explorez. Fiecare experienta imi ofera sansa de a cunoaste oameni si obiceiuri noi, de a face lucruri interesante, de a degusta mancarea traditionala, imi ofera sansa de a face fotografii frumoase sau pur si simplu de a ma deconecta de la rutina zilnica.
De data asta insa am considerat cateva criterii ‘de suflet’ cand am ales destinatia calatoriei mele: culorile toamnei sa fie cat mai variate si mai intense, sa locuiesc intr-o cladire veche dintr-o localitate istorica, stradutele sa fie inguste iar la geamuri sa atarne ghivece de flori, brutaria cu paine calda si proaspata sa fie la cativa pasi de mers pe jos si totodata sa ajung usor la ruinele unui castel vechi. Ah, si sa nu uit – sa pot degusta un pahar cu vin aromat langa o mancare traditionala delicioasa.
Asa ca am cautat pe Internet ‘le plus beaux villages de France’ si l-am ales pe cel mai aproapiat de mine – Riquewihr situat in nord estul Frantei, pe drumul vinului in Alsacia (‘La route des vins d’Alsace’, regiunea Riquewihr-Ribeauvillé).
Situat in apropiere de Colmar si de dealurile impadurite ale Alsaciei, Riquewihr este faimos atat pentru vinurile produse aici, cat si pentru cladirile istorice care arata exact ca in secolul XVI-XVII cand au fost construite, fiind inconjurate de zidurile fortificate ale cetatii medievale. Acest orasel a fost unul dintre putinele care a ramas nedistrus in timpul celui de-al doilea razboi mondial.
Stradutele sale sunt inguste si pietruite iar casele – pe jumatate din lemn – sunt colorate in roz, galben, albastru, maro, verde, alb. Ferestrele caselor sunt incadrate de obloane din lemn iar sub ele atarna muscate colorate.
Desi este un orasel foarte mic, Riquewihr iti ofera posibilitatea de a vizita cateva muzee interesante si magazine de suveniruri si artizanat; te imbie cu arome de patiserie traditionala sau te invita sa intri in restaurante cochete unde desigur se pot degusta si vinuri. Si daca tot esti aici, trebuie sa vizitezi si galeriile de arta micute dar impresionante si magazinul de cristaluri din orasel (La Cristallerie)…merita efortul cu siguranta.
Totodata, Riquewihr este inconjurat de dealuri cultivate cu vita de vie iar in apropierea lui se afla cel putin 4 castele medievale si alte satucuri cu arhitectura similara (Ribeauvillé, Equisheim, orasul Colmar etc).
Pe scurt – Riquewihr este combinatia perfecta intre istorie, cultura, romantism si vin.
Asadar, sa va povestesc si despre ceea ce se poate face aici.
In primul rand, luati-va minim o saptamana de vacanta pentru a putea simti, gusta, mirosi si explora totul. Relaxati-va si nu contati pe conexiunea la Internet deoarece este foarte slaba :). In schimb exista multe activitati interesante care se pot intreprinde aici:
1. Biciclatul pe soselele din zona sau prin padurile din apropiere. Hartile cu trasee de bicicleta se gasesc cu usurinta in zona.
2. Daca va place sa calariti, aici este locul potrivit; dealuri joase, paduri, lacuri – toate pentru a fi descoperite in splendoarea lor.
3. De asemenea se pot face plimbari scurte pe jos (de cate 2 pana la 5 km) in Riquewhr si imprejurimile sale sau in localitatile din apropiere. La fel, hartile cu aceste trasee se gasesc la fiecare hotel, pensiune sau info turistic.
4. Un alt obiectiv care pe mine ma incanta intotodeauna este vizitarea unor castele medievale; ei bine in aceasta zona se gasesc din plin ruine, castele si multa istorie….
Unul dintre ele este castelul Haut-Koenigsbourg din Orschwiller – o adevarata fortareata – construit in secolul al XII-lea si distrus in timpul razboiului de 30 de ani, fiind restaurat complet la inceputul secolului XX. Este un castel impunator care te impresioneaza si te intimideaza in acelasi timp prin grandoarea lui, care iti ofera o imagine detaliata a perioadei medievale fiind un martor prezent la numeroase conflicte, distrugeri, batalii, imparati, regi, cavaleri etc. Si, daca istoria legata de acest loc nu este suficienta pentru a te impresiona, iti ofera si o priveliste minunata asupra campiilor Alsaciei, a muntilor Vosgi, Padurea Neagra sau chiar a Alpilor.
In ziua in care l-am vizitat toata valea dimprejur era invaluita in ceata si doar castelul se ridica deasupra-i oferind o imagine cum rar mi-a fost dat sa vad:
Langa Ribeauvillé sunt ruinele unui alt castel medieval – castelul Saint-Ulrich care ofera o priveliste panoramica asupra oraselului si a padurilor dimprejur si la care se poate ajunge lejer pe jos, intr-o plimbare printre vii.
5. Daca ati vizitat pe jos sau cu masina satucurile dimprejur, nu ratati ocazia da a o face si cu o canoe: “l’Alsace au fil de l’eau” in zona Ried, printre satucurile Guemar, Illhaeusern si Ostheim.
6. Ecomusee d’Alsace situat in Ungersheim – un muzeu in aer liber organizat ca un adevarat satuc cu stradute, case, scoli, biserica, ateliere…o adevarat poveste despre locuitorii acelei zone si modul lor de viata.
7. Gradina cu fluturi – ‘Jardin des Papillons‘ situata in Hunawihr poate fi un obiectiv potrivit pentru incheierea unei zile deoarece este de mica insa gazduieste multe specii de fluturi exotici
8. Un obiectiv spectaculos este si La Volerie des Aigle din Kintzheim dans le Bas-Rhin – unde puteti vedea un spectacol cu pasari rapitoare dresate (vulturi, bufnite si soimi) plutind deasupra capetelor voastre, venind sa isi captureze prada oferita cu generozitate de catre dresori; ca sa nu mai vorbim ca totul se desfasoara intre ruinele unui castel medieval din secolul 13. Este vorba despre Château de Kintzheim.
9. Montagne des Signes situat tot in Kintzheim – un parc cu maimute prietenoase care asteapta cu bucurie sa fie hranite de catre turisti
10. Daca nu ajungeti toamna foarte tarziu in aceasta regiune, Schoppenwihr Park este inca deschis. Parcul este o gradina botanica imensa care gazduieste uneori si expozitii florale sau diverse targuri traditionale.
11. Tot in pliantele turistice puteti afla si despre pietele traditionale care se organizeaza in fiecare localitate, in diverse zile ale saptamanii de unde se pot achizitiona produse traditionale, artizanat etc.
12. Nu uitati de vinuri altfel ati venit degeaba pana aici! In fiecare orasel sau satuc, aproape pe fiecare straduta sunt case de vinuri, crame traditionale – unele doar pentru degustare, altele si cu vanzare iar pretul este acceptabil.
13. Si daca nu mai ramane nimic de facut pe afara, considerati Aquapark-ul din Ribeauvillé ca o varianta de a petrece timpul in mod placut.
V-am convins ? Daca nu, sa va povestesc acum despre mancarea traditionala. Trebuie sa marturisesc ca am incercat cateva dintre meniurile promovate ca fiind traditionale si nu m-am gandit deloc la calorii sau combinatii de alimente pentru ca de data aceasta nu s-a numarat, erau doar pentru suflet.
In orice restaurant se poate incerca la tarte flambée (un fel de pizza pe lipie foarte subtire, coapta pe vatra avand deasupra ceapa si bacon sau diverse alte ingrediente) sau la choucroute cu mai multe tipuri de carne, varza murata si cartofi. Totodata nu ezitati sa incercati branzele frantuzesti chiar daca uneori au un miros…mai intens ca sa zic asa sau foie gras fin din ficat de gasca sau rata. In orice magazin sau chiar in restaurante se gasesc carnati traditionali cu diverse arome (ca de exemplu cu nuci sau cu afine) sau terrine de lapin (este foarte gras, asadar nu l-am incercat).
Pentru desert exista nenumarate optiuni: clatite, le macarons (prajiturele cu fulgi de cocos si diverse alte arome), traditionalul kougelhopf (un fel de chec cu migdale), covrigi dulci sau sarati, renumitele croissante moi si aromate sau tarte cu fructe (cele cu afine sau cu prune si vin sunt deosebite). Sunt delicioase si variate de asemenea si gemurile si dulceturile locale (chiar si gemul de ceapa 😉 ); tot aici am gasit niste ceainarii veritabile, cu ceaiuri de calitate din care mi-am facut provizii serioase pentru acasa :).
In categoria vinurilor exista de asemenea nenumarate optiuni in functie de felul de mancare cu care alegeti sa le combinati: Riesling, Muscat, Pinot gris sau Pinot Noir, Grains Noble selection, Gewurztraminer etc.
Asadar mancare aleasa, vinuri aromate, o multime de locuri de vizitat…pare un loc ideal pentru relaxare nu?
Mi-a facut o deosebita placere sa gatesc in bucataria cu masa si scaune sculptate din lemn – e ca si cum m-as fi intors in timp – sau sa ma trezesc la auzul clopotnitei din turnul bisericii care bate la fiecare ora (si sfert…si jumatate de ora…dar te obisnuiesti pana la urma), sa stau sa citesc o carte intr-un fotoliu de matase sau sa dorm in camera de la mansarda de unde pot vedea pisicile pe acoperisurile invecinate sau viile indepartate. Atata liniste, atata seninatate incat am uitat de toate cele, am uitat chiar si de unde am venit.
Gatit in vacanta? Da, am zis bine. Mai degraba gatit de placere in vacanta retete simple si rapide avand la baza produsele locale: salate proaspete cu branza sau peste afumat cumparate din piata, omleta, escargot, fructe de mare, peste etc.
Casa in care am locuit era un conac vechi construit in 1672 situat in cadrul cetatii fortificate din Riquewihr; o casa cu ziduri groase, pietruite, construita pe 4 nivele cu o scara interioara circulara care pe de o parte pastreaza elementele traditionale (barne de lemn originale, mobilier traditional cu decoratiuni, obiecte de decor vechi, podeaua de lemn etc) dar care asigura un confort sporit celui care locuieste aici. Astfel gandul ma duce in urma cu cateva secole la oamenii care traiau aici zi de zi, care munceau in vie sau isi vindeau produsele in piata din centru, la copiii care alergau desculti pe strazile pietruite sau la rochiile de epoca purtate gratios de catre femei (si pozele din muzee imi confirma asta).
Fotografiile nu sunt suficiente pentru a rememora acest loc; as vrea sa pot sa pocni din degete si sa incui totul intr-o cutie pe care sa o iau cu mine acasa si sa o deschid din cand in cand, la nevoie…Dar nu pot sa spun decat: voi reveni in acest loc cu siguranta.
Riquewihr
Equisheim
Colmar
Categories: Calatoriile mele, Franta
Leave a Reply