Untul de cocos si proprietatile sale

Mare parte din retetele prezentate pe blog au in componenta lor unt de cocos, mai ales cele care presupun prajire. De ce este folosit si mai ales ce tip de unt de cocos se foloseste?
Iata cateva detalii mai jos:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ce este untul de cocos?

Este un produs natural obtinut exclusiv prin presarea la rece a miezului de nuca de cocos, care este apoi filtrat si curatat, deodorizat pana ramane incolor si fara miros.

Untul de cocos este folosit atat in industria alimentara cat si in industria cosmeticelor naturale.

 

 

Ce unt de cocos este bun pentru gatit?

Cand cumparam unt de cocos pentru gatit trebuie sa avem in vedere urmatoarele:

– sa fie un produs certificat organic

– sa nu contina alte adaosuri, conservanti,  coloranti, inalbitori, arome, apa etc

– sa fie obtinut prin presare la rece la temperatura de sub 38.8 grade Celsius

 

Cum se utilizeaza untul de cocos la gatit?

Se poate utiliza atat in forma solida ca inlocuitor pentru unt sau margarina (la prajit, in prajituri sau pe paine etc) cat si in forma lichida (putin topit) cand inlocuieste diverse uleiuri .
Raportul de utilizare intre alte uleiuri si unt de cocos este de 1:1.

Deoarece are un punct de fum ridicat, este recomandat de nutritionisti pentru prajit. Acesta nu fumega, este foarte versatil si are un gust fin.

 

Proprietatile si beneficiile untului de cocos

– are anumite proprietati nutritive: contine calciu, magneziu, fier, zinc, vitaminele K si E, acizi grasi saturati, acid lauric

– nu este rafinat

– nu contine gluten sau lactoza

– contine 90% grăsimi saturate bune

– are proprietati antibacteriene, antifungice, antimicrobiene

– imbunatateste procesul de absortie al substantelor nutritive

– reduce grasimile rele din sanage (LDL) si astfel contribuie la profilaxia tensiunii arteriale si a bolilor de inima

– contribuie la slabit deoarece nu se depune ca grasime de rezerva

– o lingurita de unt de cocos contine 2 grame de fibre

 

Cum se pastreaza untul de cocos?

Se patreaza la temperatura camerei deoarece se solidifica natural la temperatura de sub 25 de grade Celsius iar calitatile sale nu sunt afectate. Nu trebuie pastrat la frigider.
Se poate pastra si pana la 2 ani fara sa rancezeasca daca este de calitate.

 

Unde se gaseste untul de cocos?

Se gaseste in prezent aproape in orice magazin naturist sau se poate comanda de pe internet.

 

 



Categories: Alimentatie, Fara gluten, Fara lactoza, Vegan

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: