Love&other stuff

In jur e in sfarsit liniste asa ca m-am cuibarit in halatul meu de plus, am pornit muzica, mi-am turnat un coniac si sunt gata sa scriu cateva randuri.
Imi place foarte mult sa imi inchei ziua savurand un film bun sau citind o carte, ador sa ascult muzica si sunt fericita atunci cand dansez. Nu prefer un gen anume din toate astea pentru ca nici eu nu ma simt la fel in fiecare zi asa ca dragostea, comedia, drama, rumba sau opera sunt adesea in perfecta armonie cu sufletul meu.

Si totusi, de aceasta data este vorba despre dragoste – acel sentiment care ne face sa fim mai umani, mai buni, mai adevarati.
Voi reda mai jos cateva citate care mi-au placut din ceea ce am citit sau din filmele pe care le-am vazut; sper sa iti faca placere si tie.

 

”Dragostea ii face pe oameni sa se simta egali.” (F. Dostoievski)

 ***

”Iubirea este unul dintre cele mai puternice motoare ale activitatilor omenesti. Ne-o reprezentam ca fiind Divina, si pe buna dreptate îi dam acest nume, caci puterea absoluta a psihismului a fost denumita, dintotdeauna, Dumnezeu.” (Carl Gustav Jung)

***

OLYMPUS DIGITAL CAMERA”Imi amintesc cand m-am trezit intr-o dimineata, la rasarit. Era un simt atat de puternic al posibilitatii. Si imi amintesc ca mi-am spus ca acela este inceputul fericirii. Acesta este punctul in care incepe si desigur, intotdeauna va fi mai mult. Nicioadata nu mi-a trecut prin cap ca nu ar fi inceputul. Era fericirea. Era momentul. Exact atunci.” (Film – ‘The hours’)

 ***

”Ma faci sa imi doresc sa fiu un om mai bun.” (Film – ‘As Good As it Gets’)

 ***

”Cine cauta adevarul isi asumă riscul de a-l gasi.” (Isabel Allende)

 ***

 

 

Spune-mi, daca te-as prinde-ntr-o zi
si ti-as saruta talpa piciorului,
nu-i asa ca ai schiopata putin, dupa aceea,
de teama sa nu-mi strivesti sarutul?…
(Nichita Stanescu – Poem)

***

Dragostea este indelung rabdatoare, este plina de bunatate: dragostea nu pizmuieste; dragostea nu se lauda, nu se umfla de mandrie, nu se poarta necuviincios, nu cauta folosul sau, nu se manie, nu se gandeste la rau, nu se bucura de neleguire, ci se bucura de adevar, acopera totul, crede totul, nadajduieste totul, sufera totul. Dragostea nu va pieri niciodata.” (1 Corinteni 13:4-8a)

***

De ce crezi ca lumea se casatoreste?
-Din pasiune.
-Nu…..
-Pentru ca avem nevoie de un martor la vietile noastre.
Sunt milioane de oameni pe planeta. Viata lor inseamna ceva?
Dar în casatorie promiti sa ai grija de tot, de lucruri bune si de rele, teribile, pamantesti….De toate mereu, zilnic.
Spui: viata ta nu va trece neobservata pentru ca am observat-o eu.
Viata ta nu va trece nevazuta, pentru ca eu voi fi martorul tau….” (Film – ”Shall we dance”)

 ***

OLYMPUS DIGITAL CAMERA”Cele mai bune afrodisiace pentru femei sunt cuvintele; punctul G e localizat în urechi, iar cine îl cauta mai jos isi pierde timpul de pomana.” (Isabel Allende)
                                                                     ***
”Stii, vechii egipteni aveau o credinta frumoasa despre moarte. Cand sufletele lor ajungeau la intrarea in rai, paznicii le puneau doua intrebari. Raspunsurile la acestea determinau daca aveau voie sa intre sau nu: “Ai gasit bucurie în viata?” “Viata ta a adus bucurie altora?” ” (Film – ”The bucket list”)
***
Uneori atribuim diavolului anumite lucruri pe care nu le pricepem, fara sa ne gandim ca pot fi lucruri ale Domnului, pe care nu le intelegem.” (Despre dragoste si alti demoni – Gabriel Garcia Marquez)
 ***
Uite ce e, iti garantez ca vor fi si vremuri grele. Iti garantez ca, la un moment dat, unul sau amandoi ne vom dori sa iesim din treaba asta. Dar iti mai garantez si ca, daca nu iti cer sa fii a mea, voi regreta tot restul vietii, pentru ca stiu, in inima mea, ca nu te vreau decat pe tine.” (Film – ”Runaway Bride”)
***
Dragul meu,
Simt cert ca innebunesc din nou. Simt ca nu putem trece din nou prin inca o astfel de stare groaznica. Si de data aceasta nu ma pot insanatosi. Încep sa aud voci si nu pot sa ma concentrez. De aceea fac ce pare sa fie cel mai bun lucru. Tu mi-ai oferit cea mai mare fericire care poate sa existe. Nu cred ca un cuplu ar fi putut sa fie mai fericit pana cand a venit aceasta boală teribila. Nu mai pot lupta. Stiu ca iti stric viata, ca fara mine vei putea lucra. Si tu o vei face, stiu. Vezi, nici nu pot sa scriu cum se cuvine. Nu pot citi. Tot ce vreau sa spun e ca iti datorez tie toata fericirea vietii mele. Ai fost foarte răbdător cu mine si incredibil de bun. Vreau sa spun asta – toata lumea o stie. Daca cineva ar fi putut sa ma salveze, ai fi fost tu. Toate m-au parasit cu exceptia increderii în bunatatea ta. Nu mai pot continua sa-ti distrug viata. Nu cred ca doi oameni ar fi putut să fie mai fericiti decat noi.V.”  (ultima scrisoare – Virginia Woolf)
 ***
In fiecare luna e noiembrie, Sara. Si te iubesc în fiecare zi. Asta este luna noastra si nu trebuie sa se termine niciodata.
Traiesc pentru un singur lucru: sa te iubesc, sa te fac fericita, sa traiesc hotarat si vesel clipa.
Noiembrie este tot ce stiu si tot ce vreau sa stiu vreodata.”  (Film – ”Sweet November”)
 ***
”Imi lipseste curajul sa caut acel limbaj capabil sa exprime adecvat paradoxurile incalculabile ale iubirii.” (Carl Gustav Jung)

 ***

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
”Tentatia de a relata o intalnire amoroasa pe un ton glumet e aproape irezistibila, pentru ca umorul e o garantie impotriva sentimentalismului si a ridicolului care pandesc respectivele scene. Mai mult, cred ca cel mai tare afrodiziac este rasul. Senzualitatea lipsita de umor ma cam plictiseste; nu am rabdare pentru preambuluri solemne sau pentru amanti care se iau prea mult în serios. O prietena, femeie de o laudabila corectitudine, mama si bunica, si-a parasit prosperul sot si nepotelul de sase luni, lumina ochilor ei, si s-a dus dupa un instalator care-i iesise in cale. Nimeni n-a inteles dezertarea: la o prima vedere, omul era destul de banal. Dups doi ani ne-am ciocnit pe strada si mai sa n-o recunosc: purta o rochie inflorata, plete şi renuntase la machiaj, parea cu douazeci de ani mai tanara si foarte multumita. Ne-am asezat sa vorbim si astfel am aflat ca tipul era instalator ziua si actor de cabaret seara. „Stie mii de bancuri, cantecele deochiate, danseaza step, are prieteni amuzanti si nici nu-ti imaginezi ce de prostioare facem noi acasa“, mi-a făcut ea cu ochiul. Am priceput. Chiar si eu as fi lasat totul, inclusiv nepotii, pentru un iubit ca acela. O mare parte din scrierile mele sunt ancorate în realitate. Compensez lipsa de imaginatie cu lucrurile pe care le observ şi le aud, drept care am material din belsug; lumea asta e doldora de povesti – si sunt gratis, pot folosi ce vreau fara sa ma gandesc la plata. ” (“Dragoste”, din Afrodita de Isabel Allende)
 ***

”Cum te iubesc? Sa-ncerc o-nsiruire.
Adanc si larg si-nalt, atat cat poate
Atinge al meu suflet cand strabate
Spre gratie, spre tot, spre nesfarsire.
Si te iubesc cu zilnica iubire,
In pasnic fel, in zori, pe scapatate –
Si slobod, cum te lupti pentru dreptate,
Curat, asa cum fugi de lingusire.
Si te iubesc cu patima avuta
In vechi dureri si cu credinta care
Parea, cu sfinti copilaresti, pierduta.
Si te iubesc cu zambet, plans, suflare,
Cu viata mea! – si Domnul de-mi ajuta
Te voi iubi in moarte si mai tare.”
(SONETUL XLIII – Elizabeth Browning)

***

Cred ca te analizezi in functie de oamenii care se analizeaza dupa tine.” (Film – ”The Bucket List”)
 ***

„Iubirea de tinerete are un grad de nebunie neintalnit mai tarziu: e exclusiva, oarba, tragica, e un montagne-russe de emotii care merg de la exaltarea halucinata la pesimismul cel mai adanc. Cuplul creat de Shakespeare era foarte tanar. Desi din piesa nu se deduce foarte clar, consensul general e ca ea avea treisprezece ani, iar el, cincisprezece; asa s-ar explica limbajul sublim prin care se descriu reciproc si graba dublei sinucideri. (…) Înţeleg aceasta ratacire a adolescentei pentru ca am trait-o si eu.” (Isabel Allende)

***

Ploua infernal,
si noi ne iubeam prin mansarde.
Prin cerul ferestrei, oval,
norii curgeau în luna lui Marte.

Peretii odaii erau
nelinistiti, sub desene în creta.
Sufletele noastre dansau
nevazute-ntr-o lume concreta.

O sa te ploua pe aripi, spuneai,
ploua cu globuri pe glob si prin vreme.
Nu-i nimic, iti spuneam, Lorelei,
mie-mi ploua zborul, cu pene.

Si ma-naltam. Si nu mai stiam unde-mi
lasasem în lume odaia.
Tu ma strigai din urma: raspunde-mi, raspunde-mi,
cine-s mai frumosi: oamenii?… ploaia?…

Ploua infernal, ploaie de tot nebuneasca,
si noi ne iubeam prin mansarde.
N-as mai fi vrut sa se sfirseasca
niciodata-acea luna-a lui Marte.
(Nichita Stanescu – Ploaie în luna lui Marte)

***

”Unde stapaneste dragostea, nu exista dorinta de putere, iar unde predomina puterea, lipseste dragostea. Una o umbreste pe cealalta.” (Carl Gustav Jung)
 ***

Nu te iubesc ca si cum ai fi un trandafir sarat, sau topaz,
sau o sageata de garoafe pe care focul o trimite.
Te iubesc cu certitudinea ca lucrurile intunecate sunt menite
între umbra si suflet, in secret sa fie iubite.
Te iubesc ca planta care nu înfloreste niciodata
dar pastrează in ea lumina florilor ascunse.
Mulţumesc iubirii tale, solid si cert parfum
rasarit din pamant si traind în întuneric, în trupul meu.
Te iubesc fara sa stiu cum sau cand, sau de unde
Te iubesc in mod direct, fara complexe sau mandrie;
Asa ca te iubesc pentru ca nu stiu alta cale
Decat aceasta: unde eu nu exist, nici tu ,
atât de apropiati, încât mâna ta pe pieptul meu este mâna mea,
atât de apropiati, încât ochii tai se inchid ca si cum eu as adormi.
(Pablo Neruda – Sonet XVII)

***

“Chiar daca as vorbi in limbi omenesti si ingeresti si n-as avea dragoste, sunt o arama sunatoare sau un chimval zanganitor. Si chiar daca as avea darul prorociei si as cunoaste toate tainele si toata stiinta, chiar daca as avea toata credinta, asa incat sa mut si muntii si n-as avea dragoste, nu sunt nimic. Si chiar daca mi-as imparti toata averea pentru hrana saracilor, chiar daca mi-as da trupul sa fie ars si si n-as avea dragoste, nu-mi foloseste la nimic.” (1 Corinteni, 13:1-13)

***

Si totusi sa nu uitam de muzica….

”Fara muzica, viata ar fi o greseala.” (Friedrich Nietzsche)

I’m thinking ’bout how people fall in love in mysterious ways
Maybe it’s all part of a plan
I just keep on making the same mistakes
Hoping that you’ll understand
(Thinking out loud – Ed Sheeran)

 

…frumoasa piesa, frumos si dansul – sa va mearga la suflet ! Noapte buna!

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERACategories: Blogul meu

Tags: ,

4 replies

  1. Foarte frumos Malvi,trebuie sa recunosc ca scrii foarte mult după un pahar de coniac(glumeam),:))Te pup!! Îți doresc sa ai parte de multă iubire mai ales de la oamenii de lângă tine!!!

    Like

  2. Superbe! Fie ca iubirea sa iti umple sufletul si viata! O meriti din plin!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: