Sirop de fructe fara zahar

Nimic nu este mai gustos si mai racoritor intr-o zi calduroasa de vara decat un pahar cu apa rece cu sirop aromat de fructe !

De-a lungul timpului am testat mai multe metode si retete de obtinere si pastrare a siropului de fructe si am ajuns la o concluzie finala: da, se poate fara zahar, doar cu indulcitor si da, se poate pastra pe perioade mai lungi. Pentru siropurile noastre am folosit fructe de zmeura si coacaze rosii si negre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Asadar, reteta mai jos:

Ingrediente:

– fructe proaspete (zmeura sau coacaze rosii, coacaze negre)
– xylitol de mesteacan

Spalati fructele si stoarceti-le prin storcatorul la rece.

Sirop crud:
Adaugati indulcitor dupa gust – eu am pus cam 10% indulcitor, amestecati bine pana se dizolva si puneti la congelator in sticle sau pet-uri de jumatate de litru.
Pentru consum scoateti sticla de sirop din congelator si pastrati-o in frigider. Consumati timp de 2-4 zile.

Sirop fiert:
Se fierbe sucul de fructe timp de 5 minute apoi se ia de pe foc si se adauga indulcitorul (10% indulcitor). Se amesteca bine pana se dizolva apoi se toarna in sticle (de sticla) si se sterilizeaza astfel:

– sterilizare in cuptor: puneti sticlele in cuptor la 90 grade Celsius timp de 45-60 de minute. Opriti caldura si lasati sticlele in cuptor pana se racesc.
– sterilizare in aburi: puneti 1-2 prosoape de bucatarie pe fundul unei oale inalte si asezati sticlele de sirop peste; acoperiti cu un alt prosp si turnati apa calduta pana la nivelul sticlelor. Acoperiti cu un capac pentru a nu se evapora si fierbeti la foc mic timp de 30 de minute. Opriti focul si lasati sticlele in apa pana se racesc.
Pastrati siropul intr-un loc racoros si intunecos (in beci).
Pastrati sticla la frigider dupa deschidere si consumati timp de 4-7 zile.

Se consuma cu apa plata sau minerala in proportia dorita de Dvs. Nu este un sirop foarte dulce deoarece xylitolul trebuie consumat moderat (aproximativ 20 g per adult pe zi).

Enjoy!Categories: Bauturi, Conserve&muraturi, Fara gluten, Fara lactoza, Vegan

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: