Cum sa traiesti (sa ajungi la) 100 de ani

The calculus of aging offers us two options: We can live a shorter life with more years of disability, or we can live the longest possible life with the fewest bad years. As my centenarian friends showed me, the choice is largely up to us.”– Dan Buettner (mai multe pe TED talk AICI)

Sa fie alimentatia secretul? Sa urmezi o dieta sanatoasa asa cum sustin curentele actuale in nutritie?
Sa fie vorba despre stilul de viata – mai putin stress si mai mult sport?
Despre oamenii cu care iti petreci timpul?
Sau e vorba despre un balans intre toate acestea?
Oricum, e o mare discutie care variaza de la o zona geografica la alta, care difera in functie de mentalitate, cultura, posibilitati, etc.

 

BuettnerIn cartea sa ‘How to live to be 100’ Dan Buettner detaliaza concluziile studiului efectuat de el in ‘Zonele albastre’ ale lumii (Blue zones) acolo unde a gasit cei mai longevivi si mai sanatosi oameni in varsta, acolo unde speranta de viata este cea mai mare si rata mortalitatii este cea mai mica.

 

It’s not just about existing to 100, but thriving. – Dan Buettner

“If you drive to the mall or walk through a pharmacy here in America or walk through an airport, you’re besieged by salty snacks and sodas and candy bars,” “In a Blue Zone, the healthiest food is cheap and accessible, kitchens are set up so it’s easy to make it, there are time-honored recipes to make things like beans and greens actually taste good.” – Dan Buettner pentru MPR News.

 

Este o concluzie atat de simpla si interesanta…pe langa multe alte descoperiri pe care le-a facut Dan Buettner in Blue Zones.

Din pacate cartea nu este tradusa in limba romana insa puteti vedea, in 20 de minute, concluziile esentiale la care s-a ajuns pe TED talks -> apasati AICI 

Mai multe detalii despre Dan Buettner sau despre studiile acestuia puteti gasi pe site-ul oficial al Blue zones -> apasati AICI

Pentru mine unele lucruri sunt certe…altele imi trezesc semne de intrebare:

I. trebuie sa fim realisti si sa ne adaptam timpului in care traim chiar daca asta implica mult stres, multe optiuni dintre care sa alegem fie ca este vorba despre mancare, destinatii de vacanta sau pantofi. Viata in prezent e mai usoara, mai libera insa presupune si compromisuri.

Daca compari ce se intampla acum cu ceea ce era acum 50 ani diferenta e uriasa.
Exista niste semne de intrebare: vad deseori persoane in varsta, sanatoase, foarte active fizic si care continua sa manance la fel ca acum 50 ani si ma intreb cum este posibil ? Adica ceea ce stim noi in prezent despre alimentatie si stil de viata pare ‘the right way’ (cu argumentele de rigoare) dar contravine in multe puncte cu stilul anterior. Eu cel putin nu stiu pe nimeni care sa fi fost cel mult vegetarian in tinerete….iar acum noi incercam in mare parte sa devenim vegani pentru ca sa ne pastram tineri si sanatosi.

Sa fie vorba despre un stil de viata mai sanatos si fara stres al generatiilor anterioare versus stilul de viata curent cu un sistem de sanatate care te tine in viata?
Sau poate ca am uitat principiile de baza si cand le redescoperim avem mereu impresia ca reinventam roata?

II. la un moment dat ar trebui sa iti pui problema sanatatii tale si implicit a ceea ce mananci (sau cat mananci ?!).
Am auzit de multe ori oameni spunand ‘oricum o sa sfarsesc….’. Adevarat. Insa pana acolo poate fi cale lunga.
O viata sanatoasa nu este intamplatoare. Totul incepe cu a mosteni genele potrivite si continua cu obiceiurile pe care ti le faci.

III. solutia nu se rezuma doar la alimentatie…este vorba despre un stil de viata la care trebuie sa te gandesti din vreme. Si important este sa ai in jurul tau oamenii potriviti – ‘belonging to the right tribe‘ (D. Buettner)



Categories: Blogul meu

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: