Sos olandez

Este un sos destul de gras pentru gustul meu, insa mereu a fost o provocare pentru mine – sa reusesc sa-l prepar pana la capat fara sa se taie. Si pentru prima incercare a iesit foarte bine. Este un sos de unt cu gust acrisor asa ca l-am servit cu sparanghel fiert, peste si un pahar de vin alb langa.

Ingrediente (organice) – pentru 4 persoane:

– 200 g unt
– 3 galbenusuri
– sare
– 1 lingura de zeama de lamaie
– apa rece

Varianta originala:

Pregatiti totul la indemana pentru a va misca cat mai repede:
– separati galbenusurile, puneti-le intr-o cratita (sau intr-un castron metalic) cu putina sare si o lingura de apa rece si amestecati bine
– puneti apa la fiert pentru bain marie; castronul cu galbenusuri trebuie sa stea deasupra oalei cu apa dar fundul castronului nu trebuie sa atinga apa
– separat puneti untul la topit la foc mic, nu trebuie sa fiarba ci doar sa se topeasca in asa fel incat sa fie usor de turnat peste galbenusuri; luati de pe foc si lasati la racit
– pregatiti zeama de lamaie
– pregatiti o cana cu apa foarte rece

Mod de reparare:

Bateti galbenusurile pe bain marie adaugand treptat untul intr-un fir subtire ca la maioneza. Lasati focul mic pentru a evita coagularea oualelor!
Daca are tendinta sa se taie adaugati cate o lingurita de apa rece si continuati sa amestecati bine, isi va reveni. Mentineti aproximativ 5-7 minute in bain marie dupa ce ati incorporat untul. La final consistenta trebuie sa fie ca la maioneza. Adaugati zeama de lamaie la sfarsit.
Sosul se serveste cald; se pastreaza pe bain marie pana la servire dar cu focul stins.

Eu am servit cu somon prajit, cartofi fierti si prajiti la wok, sparanghel alb si pastai de mazare proaspata. Si am decorat cu arpagic proaspat. Yammy!

Varianta in care l-am pregatit eu:

Pregatiti totul asa cum se specifica mai sus.

Mod de preparare:

Amestecati galbenusurile la rece – nu in bain marie – cu o lingura de lemn si turnati incet untul topit si relativ racit. Pe parcurs adaugati si zeama de lamaie. Procesul este exact ca cel de preparare al maionezei doar ca in loc de ulei folosim unt topit. Potriviti de sare.
Cand ati terminat de incorporat untul, sosul trebuie sa arate ca o maioneza subtire.
Puneti vasul deasupra in bain marie la foc mic si amestecati continuu; acum sosul se va ingrosa si se va albi. Mentineti aproximativ 7-10 minute in bain marie dupa care puteti adauga cateva lingurite de apa daca vi se pare prea gros.
Sosul se serveste cald; se pastreaza pe bain marie pana la servire dar cu focul stins .

Sursa reteta sos olandez – goodfood.ro



Categories: Fara gluten, Olandez, Sosuri&dressing-uri, Vegetarian

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: