Sarmale vegane

Sarmalutele vegane sunt delicioase atat cu varza murata cat si cu varza proaspata si pot fi preparate in orice sezon. Este adevarat ca necesita putina indemanare impachetarea lor, insa merita efortul. Cand gatesc sarmalute de obicei pregatesc mai multe iar o parte din ele le pun in congelator – reprezinta o optiune la indemana in momentele lipsite de inspiratie cand trebuie sa pun ceva foarte repede pe masa.

Sarmale vegane

Ingrediente (organice) – pentru 25 de sarmale medii:

– 3 cepe medii taiate marunt
– 1 morcov razuit marunt
– 500 g ciuperci taiate marunt
– 500 ml suc de rosii
– 150 g orez basmati
– 100 g hrisca fermentata 12 ore in apa cu putin zer sau suc de lamaie
– 2 linguri ulei de masline extravirgin
– unt de cocos pentru calit
– sare
– piper
– cimbru
– optional o creanga de marar
– 1,5 – 2 l apa
– 2 capatani de varza mai mici (murata sau proaspata)
– oala de 5 l

Mod de preparare:

Caliti ceapa, morcovul si ciupercile in unt de cocos timp de 10-15 min la foc mic pana devin moi.
Adaugati hrisca, orezul, 200 g de suc de rosii, uleiul de masline si condimentele si mai lasati inca 5 minute pe foc. Luati de pe foc si lasati sa se raceasca timp de 30 de minute. Acest timp este necesar pentru ca orezul si hrisca sa absoarba lichidul lasat de compozitie.

Daca folositi varza murata – atentie la sare deoarece varza contine deja multa sare.

Daca folositi varza proaspata, scoateti cotorul si opariti inainte capatana de varza, desfaceti apoi frunzele una cate una, pe masura ce se inmoaie.

Preparare sarmale:

– pregatiti frunzele de varza (aproximativ 25 frunze in functie de cat sunt de mari frunzele)
– puneti compozitia cu o lingura in fiecare frunza si impachetati strangand bine ambele capete (ca in imaginea alaturata)
– taiati restul de varza marunt

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
– asezati un strat de varza taiata pe fundul oalei si, optional, asezati o creanga de cimbru sau una de marar peste varza taiata
– asezati sarmalele in straturi in oala
– deasupra peste sarmale asezati un nou strat de varza taiata
– adaugati apa pana la nivelul compozitiei si puneti pe foc sub capac
– fierbeti o ora la foc mic dupa care adaugati restul de suc de rosii (300 ml) si mai completati cu putina apa
– continuati fierberea pana cand varza este complet fiarta (varza acra necesita in jur de 2 ore de fierbere, varza proaspata necesita mai putin timp de fierbere)
– luati de pe foc si lasati jumatate de ora sub capac inainte de a servi

Serviti cu iaurt de soia sau cu ardei iute. Pofta buna!



Categories: Fara gluten, Fara lactoza, Feluri principale, Vegan

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: