Tarta cu fructe

Am numit-o general tarta cu fructe pentru ca se poate prepara dupa gustul fiecaruia cu fructele pe care le aveti la indemana. Aluatul este sfaramicios si se poate prepara atat cu faina fara gluten, cat si cu faina de grau.
Tava in care se pregateste trebuie neaparat sa fie rotunda cu margini detasabile. Nu necesita ungere sau hartie de copt deoarece aluatul contine unt.
Fructele pot fi de orice fel, din cele proaspete de care ne ofera sezonul, sau congelate (care se scurg bine in prealabil).
Mie imi place o idee mai acrisoara si de aceea pun foarte putin zahar in fructe (in cazul gutuilor) sau chiar deloc (in cazul cireselor), dar se poate adauga mai mult zahar sau indulcitor dupa gust.
Se pot adauga diverse arome in fructe: cardamon sau scortisoara (i.e. in mere), vanilie, migdale macinate sau fulgi de migdale etc.
De asemenea, deasupra se poate pune bezea de ou pentru un aspect si gust mai placut sau se poate servi cu frisca/inghetata proaspata.
Deci, sa ne apucam de treaba.

Ingrediente (organice) – pentru o tava cu diametru de 22-24 cm

Blat:
– 200 faina (eu am pus faina de hrisca, fara gluten)
– 100 g unt
– 50 ml lapte
– 2 linguri zahar de cocos

Fructe:
– 800-1000 g fructe (gata curatate, fara samburi)
– optional zahar de cocos (dupa gust)
– 50 g unt
– optional albus de ou, arome

Bezea:
– 3 albusuri de ou
– 3 linguri zahar de cocos

Mod de preparare:

Preincalziti cuptorul la 180 grade Celsius.

Aluat:
Amestecati bine faina cu untul topit si cu laptele caldut pana se face un aluat moale. Lasati aluatul jumatate de ora la frigider apoi intindeti-l pe fundul tavii intr-un strat uniform, ridicat circa 2 cm pe marginile tavii.

Stratul de fructe:
Scurgeti bine fructele de zeama.
Amestecati fructele cu aromele preferate, cu zaharul de cocos si cu untul topit.
Asezati fructele intr-un strat uniform deasupra aluatului in tava si dati la cuptor timp de 35-40 de minute pana se rumenesc fructele.

Lasati la racit si apoi indepartati marginea tavii.

Stratul de bezea:
Bateti bine albusurile cu zaharul pana devin spuma.
Inainte de a fi gata cu 10 minute, turnati deasupra prajiturii spuma de ou si dati la cuptor in continuare pana se rumeneste putin deasupra.

Serviti cu multa placere! O zi fain!



Categories: Deserturi, Vegetarian

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: