Orice calatorie incepe acasa si se incheie acasa. Si cu cat mai multe suveniruri, poze frumoase si experiente placute te intorci inapoi, cu atat mai bogat si mai norocos esti.
In ultimele luni am avut ocazia de a gati impreuna cu prietenii mei si cu familia si prin asta, de a fi aproape de ei si de a afla nu doar retete interesante, specifice locului in care locuiesc, ci si putina istorie, mod de viata si destinatii de vacanta pentru viitor. Pe unii dintre voi nu i-am vazut de 20 de ani si ma bucur acum ca ne-am share-uit impreuna experientele, chiar si online.
Asadar, ma bucur ca am vorbit cu voi si chiar daca nu toate retetele au ajuns pe blog, va multumesc ca ati facut ca aceasta perioada (unica, sper eu in viata noastra) sa fie mai placuta.
Imi propun sa inchei aceasta calatorie acasa, la Gurahont cu un tort special al mamei mele care, sper eu, vine la fix pentru perioada sarbatorilor: Tort de zahar ars. #deladistanta

Ingrediente:
Crema de zahar ars:
– 6 linguri zahar pentru caramel
– 6 oua
– 6 linguri zahar pentru crema
– 1 l lapte
– o cratita de 4 l cu pereti inalti
Blat:
– 4 oua
– 4 linguri zahar
– 4 linguri faina
– o tava cu pereti mai inalti
– 500 ml frisca lichida pentru ornare tort
Mod de preparare:
Crema de zahar ars:
Se pun 6 linguri de zahar in cratita la foc mic si nu se amesteca pana se caramelizeaza complet. Pentru omogenizare se roteste cratita pe foc. Atentie, sa nu se arda.
Cand este gata, se roteste cratita in asa fel incat zaharul caramelizat sa ajunga pe margini in sus aproximativ 7-8 cm.
Se lasa la racit.



Preincalziti cuptorul la 180 grade Celsius.
Intr-un bol separat se bat cele 6 oua cu 6 linguri de zahar si se amesteca cu laptele. Se toarna in cratita peste zaharul caramelizat si racit si se da la cuptor. Se coace timp de 15-20 minute pana se formeaza deasupra o pojghita.
Se toarna deasupra blatul (vezi mai jos) si sa da in continuare la copt.





Blat:
Se separa ouale. Albusurile se bat bine spuma, apoi se adauga zaharul si la sfarsit galbenusurile. Se adauga faina si se amesteca incet sa nu se inmoaie spuma.
Se toarna deasupra peste crema de zahar ars (vezi mai sus) si se mai lasa la cuptor inca 20 minute. Cand este gata se lasa la racit 4-5 ore apoi se intoarce pe o tava rotunda astfel incat deasupra sa vina crema de zahar ars.
Este indicat ca tava sa fie cu pereti mai inalti deoarece tortul lasa sirop.





Se bate frisca lichida conform instructiunilor de pe ambalaj. Se orneaza tortul cu frisca si se serveste rece. S-aveti pofta!

Categories: Deserturi, Romanesc, Vegetarian
Fabulous blog
LikeLike
Than
Thank you!
LikeLike
Please read my post
LikeLike
I did 😎👍
LikeLike
Thank you 😊
LikeLike