Mereu am crezut despre gutui ca sunt extrem de acre, tari si nu se pot gati decat poate doar asa intr-o dulceata cu mult zahar, fiarta foarte mult.
Avand multe gutui anul acesta am incercat diverse retete care mi-au schimbat complet parerea despre acest fruct parfumat de toamna: se pot gati usor, sunt extrem de gustoase si nu necesita fierbere exagerata!
Asa ca am incercat un sos de gutui cu zahar caramelizat si vin care a fost absolut deicios; l-am servit cu carne de curcan, cu piure de cartofi si simplu.
Avantajul gutuilor este ca rezista pe termen indelungat la loc racoros si intunecat si astfel se pot gati mereu proaspete. Am mai incercat si compotul de gutui si tarta cu gutui. Foarte gustos.
Ingrediente (organice):
– 3-4 gutui (800 g de miez)
– 50 g unt
– 4 linguri zahar cocos
– 200 ml vin alb
– 100 g stafide
– zeama de la o lamaie
Mod de preparare:
Curatati gutuile si taiati-le cubulete.
Puneti zaharul la topit intr-o cratita; cand este maroniu, usor caramelizat, adaugati untul si omogenizati bine apoi adaugati gutuile, vinul si stafidele.
Fierbeti la foc mic sub capac pana se inmoaie gutuile (aproximativ 10-15 minute) apoi adaugati sucul de lamaie si indepartati de pe foc.
Serviti cu carne de curcan, cu piure de cartofi (cateva retete pe baza de piure AICI) sau cu orez cu lapte. Simplu.



Categories: Fara gluten, Romanesc, Sosuri&dressing-uri, Vegetarian
Leave a Reply