Saratelele de casa presarate cu putin mac, susan sau cascaval ras sunt optiunea perfecta pentru o mica gustare rapida. Multi dintre voi le-ati gustat la mine acasa cu diverse ocazii asadar iata si reteta pentru ele:
Ingrediente (organice) pentru 2 tavi mari:
– 350 g faina alba
– 200 g unt
– 150 g iaurt de 3.5% grasime
– 1/2 plic praf de copt
– 1 ou
– 1 varf de lingurita sare
– mac/susan/cascaval ras
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Pentru amestecare se foloseste o paleta de lemn.
Mod de preparare:
Se freaca faina cu untul intr-un bol.
In alt bol se amesteca praful de copt cu iaurtul (se observa ca incepe un proces de fermentare intre cele doua). Se adauga galbenusul de ou si sarea. Se amesteca usor si se toarna peste faina amestecata cu untul. Se omogenizeaza toate ingredientele cu ajutorul paletei, apoi se framanta usor cu mana pana devine un aluat elastic, potrivit de moale astfel incat sa se poate intinde usor cu intinzatorul.
Daca vi se pare ca aluatul este prea tare sau prea moale (acesta poate sa varieze in functie de tipul de faina, de marime galbenusului, de tipul de iaurt etc), mai adaugati 1-2 linguri de iaurt/sau de faina.
Dupa preparare, aluatul se lasa la rece invelit in folie transparenta timp de minim 1 ora.
Preincalziti cuptorul la 180 grade Celsius.
Pentru o prelucrare mai usoara, impartiti aluatul in 2 parti egale. Din fiecare parte se intinde cate o foaie patrata de 3-4 mm grosime, se unge cu albus de ou si se presara cu mac/susan/cascaval ras deasupra apoi se taie fasii de 1 cm latime si 5-6 cm lungime.
Se aseaza in tava betisoarele astfel obtinute si se coc timp de 20-30 minute pana devin aurii.
Se pastreaza la loc racoros si uscat pana la 2-4 saptamani intr-o cutie inchisa ermetic.
Categories: Aperitive si gustari, Vegetarian
Leave a Reply