Praga

Imi amintesc cu nostalgie de plimbarile prin Praga intr-o primavara friguroasa si gri….de parca se potrivea de minune cu amestecul de stiluri arhitecturale al cladirilor, cu numeroasele biserici si sinagogi, cu muzeele, cu podurile peste Valtava sau cu cimitirul evreiesc.

Nu am vazut nicaieri, in nici un oras pe care l-am vizitat pana acum atatea biserici in diverse stiluri (gotic, bizantin), impresionante prin arhitectura lor si prin picturi, icoane si morminte subterane cate am vazut in Praga – tocmai capitala uneia dintre tarile in care se gasesc cei mai multi atei (70%). Dar no comment – istoria isi are secretele ei iar bisericile gazduiesc diverse concerte si vernisaje. Poate ca astfel atrag cei mai multi vizitatori 🙂 .

Al doilea lucru care m-a impresionat aici a fost cimitirul evreiesc unde pietrele diforme – nu dintre acelea pe care esti obisnuit sa le vezi, de forma dreptunghiulara – sunt de-a valma inghesuite si asezate pe petecul de pamant….
Se spune ca cimitirul evreiesc din Praga este ‘cel mai intunecat loc din Europa’ si ar avea circa 12 000 de pietre funerare si peste 200 000 morminte asezate unele peste altele. Si tot atat de multe secrete ingropate.

Si al treilea lucru pe care l-am descoperit in Praga – de data asta ceva mai vesel – au fost berariile sau pub-urile cehesti care se regaseau aproape la fiecare colt de strada: mici fabricute de bere unde se putea degusta celebra bere ceheasca facuta ‘in casa’ – una dintre cele mai bune beri din lume – alaturi de o mancare traditionala delicioasa, de preferinta cu multa carne.
Dar de aceasta data am preferat sa fotografiez mai putin mancarea si mai mult ceea ce m-a impresionat profund in acest oras: cladirile, bisericile, muzeele, podurile sau orice alt amanunt care m-a condus inapoi in timp, atunci cand s-a scris istoria acestui loc….

 



Categories: Calatoriile mele, Cehia

Tags:

2 replies

  1. Superba Praga! Mi-a starnit dorul articolul tau! Felicitari!

    Like

Leave a comment