Dolomiti

Anul aceste imi voi aminti cu drag de Dolomiti  (Dolomites in italiana) – lantul muntos care se intinde la sud de Alpii calcarosi, cuprinzand regiunile Tirolul de Sud, Trentino-Alto Adige si Veneto din nordul-estul Italiei. Din 2009 Dolomitii au fost inclusi in patrimoniul Unesco.

Acesti munti au fost printre primii pe care i-am vizitat (in afara de muntii tarii noastre) si am fost cu adevarat fascinata de frumusetea lor. Sunt niste munti stancosi (printre altele, am citit ca ar avea cele mai crestate piscuri din lume), formati din dolomit – o roca calcaroasa – cu numeroase numeroase pasuni alpine cu vegetatie specifica si multe pasuri interconectate intre ele. Sunt renumiti pentru ‘via ferata’ cu diverse grade de dificultate, au numeroase lacuri si Parcuri naturale (voi aminti doar cateva: Adamello-Brenta, Belluno). Cinque Torri – sirul de munti cu o altitudine maxima de 2361 m – sunt cei mai reprezentativi pentru relieful acestei zone.

In decursul scurtei mele vizitei (de numai 3 zile din pacate) am campat la Malga Ciapela (intr-un camping extrem de bine intretinut) si am explorat Marmolada (cel mai inalt varf din Dolomiti cu o altitudine de 3343 m) si imprejurimile sale pana la nivelul la care a necesitat echipament serios pentru alpinism si pentru catarare pe gheata 🙂  pentru care nu eram inca pregatita atunci.

In drumul spre Malga Ciapela am vizitat Bolzano (Bozen) – capitala provinciei autonome Bolzano si poarta catre Dolomiti – un oras care, cu siguranta, pare mai degraba austriac decat italian si in care se vorbesc ambele limbi (germana si italiana). In afara de vizitarea centrului istoric al orasului m-am indreptat spre celebrul muzeu al lui Ötzi– nume folosit pentru mumia Omului Ghetarilor decoperit intamplator sub gheata in Alpi, valea Ötztal in anul 1991. Se estimeaza ca Ötzi ar avea cca. 5300 ani. Corpul sau s-a pastrat aproape intact, cu imbracamintea, incaltamintea si armele specifice acelei perioade.

Dar sa revenim la Dolomiti. Ce se poate face aici?

Daca este iarna cu siguranta ca trebuie sa vii la schi. Una dintre cele mai renumite stastiuni de schi din aceasta zona este Cortina d’Ampezzo si partiile din zona.
O zona foarte cunoscuta este si Val Gardena cu partiile sale si mai ales circuitul Sellaronda din jurul muntelui Sella care se poate face pe schiuri in cateva ore.

Daca este vara vei avea cu siguranta mult mai multe optiuni: de la simple plimbari pe poteci alpine trecand pe la cabanele pitoresti sau lacuri pana la catarari pe via ferata, alpinism, explorarea ghetarului etc. De la sarituri cu parasuta sau planorism la mountain bike sau la excursii cu masina pe serpentinele spectaculoase care urca si coboara versantii muntelui trecand prin pasuri celebre (ca Pardoi Pas,  Sella Pas, Fedaia Pas). Din orice unghi ai privi, privelistea este spectaculoasa.

Va las putin sa admirati Dolomitii…intr-o zi ploioasa

 

Lacul Fedaia cu Pasul Fedaia

Lacul Carezza

Val Gardena – Alpe di Siusi

Si nu, n-am uitat de mancare. Am apucat sa fotografiez cateva feluri de mancare traditionala pe care le-am si savurat cu placere – mancare tiroleza absolut delicioasa si aratoasa 😉

 

(sursa: Wikipedia, http://www.turistik.ro)



Categories: Calatoriile mele, Italia

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: