Spreewald – acolo unde padurea se reflecta in apa…

Toamna aceasta am ales Spreewald ca destinatie de vacanta. Spreewald (Spree Woods in engleza) este un tinut umed (Wetland) care face parte din patrimoniul UNESCO si este situat la 100 km S-E de Berlin. Zona este cunoscuta pentru sistemul traditional de irigatie avand peste 200 de canale mici in lungime totala de 1300 km.
Orasul principal din zona este  Lübbenau iar Leipe, Lehde, Burg sunt cateva satucuri traditionale cunoscute, brazdate de apa, pe care le-am vizitat.

Am ales aceasta zona pe de o parte pentru posibilitatea de a face kayaking dar si pentru ca este potrivita pentru plimbari pe jos sau pentru biciclat. Sincera sa fiu nu ma asteptam la ceva spectaculos – voiam doar ceva linistit unde sa pot face cat mai multa miscare – insa odata ajunsa aici am ramas impresionata de privelistea oferita de reflectia padurii in apa. Cum spunea una dintre brosurile locului: ‘where the forest is reflecting in the water...’

Practic canalele serpuiesc prin padure, printre copaci, printre gradinile si casele traditionale care pastreaza urma primilor locuitori slavi (sorbii) care au populat zona. Este ceva special, deosebit…astfel incat mi-am prelungit vacanta la maxim. Faptul ca am fost in extra-sezon m-a ajutat si mai mult sa profit de Spreewald, in sezon fiind extrem de aglomerat.

Deci…padure, frunze colorate plutind pe apa, casute cochete, mancare traditionala si multa liniste astfel incat seara se vedeau pestii sarind la suprafata apei. Minunat! Atmosfera perfecta pentru deconectare.
De data aceasta vom privi peisajele fara acompaniamentul muzicii deoarece linistea din fundal este cea care guverneaza.

Zona este cunoscuta pentru cultura castravetilor si implicit pentru muraturile gustoase care se produc aici, aceasta fiind una din indeletnicirile principale ale locuitorilor care s-au asezat aici la inceputuri. In prezent turismul este principala lor preocupare.
Asadar la masa multe din meniurile oferite contin castraveti in diverse forme, in special castraveciori murati dupa reteta transmisa din generatie in generatie. Pe langa castraveti, predomina cartofii si carnea de porc – ca doar suntem in Germania – dar exista si o varietate de feluri cu peste, vanat sau rata. De asemenea uleiul de in servit cu quark si cartofi este foarte apreciat.
Va las sa admirati (si sa salivati) cateva din felurile pe care le-am fotografiat (si servit bineinteles 😉 ).

Ecluzele sunt inca un element caracteristic al acestei zone – ecluze self standing pe care fiecare le manevreaza foarte usor (deoarece instructiunile sunt doar in germana 🙂 ). Ele au rolul de a regulariza cursul apei.

De asemenea merita vizitat si muzeul in aer liber din Lehde care prezinta stilul de viata al locuitorilor de odinioara mai ales ca iesirea din muzeu se face langa un restaurant foarte cochet  care serveste mancare traditionala. Aici se poate ajunge si pe apa si pe uscat insa cu siguranta merita mai mult pe apa. Si tot pe cursul apei se afla si un muzeu al castravetilor – v-am zis ca sunt foarte celebrii nu? Din pacate nu l-am vizitat, am alocat in schimb timpul pentru a vasli cat mai mult in ziua aceea….Categories: Calatoriile mele, Germania

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: