Andive gratinate cu somon afumat

Andivele – numite si cicoare de vara, cicoare de Bruxelles sau cicoare Witloof – sunt legume cu o valoare nutritiva mare si cu un continut ridicat de potasiu, calciu si vitamine. Exista mai multe tipuri de andive insa cele care pot fi cumparate din supermarketuri sunt cele albe cu frunza rotunda.
Se caracterizeaza printr-un gust amarui ceea ce ii descurajeaza pe multi sa le consume insa acest impediment poate fi evitat daca se pregatesc corespunzator inainte de preparare, si anume: se taie din partea inferioara a andivei maxim 1 cm apoi se scoate cotorul cu un cutit (ca in imaginea de mai jos); se inlatura frunzele exterioare ale andivelor daca sunt uscate si apoi se pun jumatate de ora in apa rece.
Dupa acest procedeu andivele sunt gata de preparare si pot fi folosite atat crude in salate cat si gatite, in special la cuptor.

Pentru inceput, va propun o reteta cu andive gratinate cu somon afumat si branza. Pentru cei care doresc carne in loc de peste, somonul afumat se poate inlocui cu sunca putin afumata.
Cu toate ca este o reteta foarte simpla, rezultatul este deosebit de gustos si aspectuos astfel incat sa va impresioneze invitatii la cina.

 

Ingrediente (organice) – pentru 6 persoane:

– 6 andive
– 6 felii de branza feliata
– 200 g somon afumat (in folie de plastic)
– putin unt de cocos pentru uns tava
– o tava dreptunghiulara pentru cuptor

Mod de preparare:

Pregatiti andivele cu jumatate de ora inainte urmand procedeul descris la inceput; puneti apoi andivele in aburitor timp de 20 de minute.

Preincalziti cuptorul la 200 grade Celsius. Ungeti tava cu unt de cocos.
Luati fiecare andiva si inveliti-o intr-o felie de somon afumat apoi intr-o felie de branza si asezati-le in tava pe latime.
Dati la cuptor timp de 25 minute la 200 grade Celsius fara sa acoperiti tava pana se rumenesc deasupra.

Serviti calde cu un vin alb fructat! Multa pofta!

 

 

 Categories: Fara gluten, Feluri principale, Peste si fructe de mare, Peste&fructe de mare

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: