Faina de naut este foarte gustoasa in preparate sarate si poate inlocui cu succes faina de grau; am folosit-o de nenumarate ori in chiftele (de branza, de dovlecel, in falafel), in galuste, in ciorbe iar acum am incercat si aceste lipii specifice bucatariei indiene – Cheelas.
Ingrediente (organice) – pentru 6-8 lipii:
– 1 cana faina de naut
– 2 – 2 1/2 cani apa (in functie de faina)
– 1 ou
– 3-4 linguri inele de ceapa verde
– 2 linguri cu patrunjel tocat
– 1-2 lingurite seminte de chimen
– 1/2 lingurita garam masala
– 1/2 lingurita turmenic
– 1 catel de usturoi razuit marunt
– sare
– optional chili
– unt de cocos pentru prajit lipiile
Se amesteca faina de naut cu oul batut, sarea, chimenul, garam masala si turmenicul apoi se toarna apa incet si se amesteca bine pentru a nu forma cocoloase. Se adauga usturoiul, ceapa verde, patrunjelul si chili-ul. Se amesteca bine pana rezulta o compozitie subtire ca un aluat pentru clatite.
Se lasa aluatul sa stea 15 minute inainte de coacere pentru a se ingrosa putin.
Incingeti tigaia la foc mediu si ungeti cu putin unt de cocos inainte de fiecare lipie; luati cu polonicul din compozitie si turnati in tigaie. Coaceti lipiile cate 1-2 min pe fiecare parte pana se rumenesc bine. Inainte de a lua cate un polonic din aluat, amestecati bine compozitia deoarece faina de naut se va lasa pe fundul vasului. Dupa ce ati intors lipia, ungeti-o cu o pensula deasupra pentru a se pastra moale.
Cu cat sunt mai rumenite lipiile, cu atat sunt mai gustoase.
Se pot servi simple sau cu umpluturi de tip chutney. Eu le-am servit cu legume la gratar. Iata ingredientele:
Ingrediente (organice) – pentru umplutura:
– 2 morcovi taiati fasii subtiri pe lungime
– 6-8 fire se sparanghel verde
– 6-8 fire de ceapa verde
– 6-8 pastai de fasole verde
– sare
– optional tamari fara gluten (sos de soia)
– unt de cocos pentru prajit
Fierbeti fasolea verde, sparanghelul si morcovul timp de 10 minute pana se inmoaie putin.
Incingeti tigaia si ungeti cu unt de cocos; prajiti legumele si ceapa verde timp de 3-4 minute pana se rumenesc putin. Potriviti de sare sau stropiti cu sos de soia (tamari).
Asezati legumele pe o margine de lipie si rulati ca o clatita. Serviti calde
Categories: Clatite&lipii, Fara gluten, Fara lactoza, Vegetarian
Belea ! S-a adoptat mai ales ca sufar de diabet tip 2.
Multumesc mult !
LikeLike
Multa sanatate! Va recomand si reteta de Dosas.
LikeLike
Va multumesc mult pentru sugestie insa atit lintea cit si (mai ales) orezul, au indicele glicemic destul de ridicat facindu-le improprii consumului de catre bolnavii de diabet.
LikeLike
Ati putea oare incerca orezul integral? are un indice glicemic scazut
LikeLike
Din nefericire, conf. tabelelor cu indicii glicemici ai diverselor alimente, orezul integral tot are 76.7 g/100g carbohidrati ceea ce este foarte mult. Singurul avantaj ar fi acela ca absorbtia in singe se face ceva mai lent.
LikeLike