Lipii de naut (Cheelas)

Faina de naut este foarte gustoasa in preparate sarate si poate inlocui cu succes faina de grau; am folosit-o de nenumarate ori in chiftele (de branza, de dovlecel, in falafel), in galuste, in ciorbe iar acum am incercat si aceste lipii specifice bucatariei indiene – Cheelas.

Ingrediente (organice) – pentru 6-8 lipii:

– 1 cana faina de naut
– 2 – 2 1/2 cani apa (in functie de faina)
– 3-4 linguri inele de ceapa verde
– 2 linguri cu patrunjel tocat
– 1-2 lingurite seminte de chimen
– 1/2 lingurita garam masala
– 1/2 lingurita turmenic
– 1 catel de usturoi razuit marunt
– sare
– optional chili
– unt de cocos pentru prajit lipiile

Se amesteca faina de naut cu sarea, chimenul, garam masala si turmenicul apoi se toarna apa incet si se amesteca bine pentru a nu forma cocoloase. Se adauga usturoiul, ceapa verde, patrunjelul si chili-ul. Se amesteca bine pana rezulta o compozitie subtire ca un aluat pentru clatite.
Se lasa aluatul sa stea 15 minute inainte de coacere pentru a se ingrosa putin.

Incingeti tigaia la foc mediu si ungeti cu putin unt de cocos inainte de fiecare lipie; luati cu polonicul din compozitie si turnati in tigaie. Coaceti lipiile cate 1-2 min pe fiecare parte pana se rumenesc bine. Inainte de a lua cate un polonic din aluat, amestecati bine compozitia deoarece faina de naut se va lasa pe fundul vasului. Dupa ce ati intors lipia, ungeti-o cu o pensula deasupra pentru a se pastra moale.
Cu cat sunt mai rumenite lipiile, cu atat sunt mai gustoase.

Se pot servi simple sau cu umpluturi de tip chutney. Eu le-am servit cu legume la gratar. Iata ingredientele:

Ingrediente (organice) – pentru umplutura:

– 2 morcovi taiati fasii subtiri pe lungime
– 6-8 fire se sparanghel verde
– 6-8 fire de ceapa verde
– 6-8 pastai de fasole verde
– sare
– optional tamari fara gluten (sos de soia)
– unt de cocos pentru prajit

Fierbeti fasolea verde, sparanghelul si morcovul timp de 10 minute pana se inmoaie putin.
Incingeti tigaia si ungeti cu unt de cocos; prajiti legumele si ceapa verde timp de 3-4 minute pana se rumenesc putin. Potriviti de sare sau stropiti cu sos de soia (tamari).
Asezati legumele pe o margine de lipie si rulati ca o clatita. Serviti calde



Categories: Clatite&lipii, Fara gluten, Fara lactoza, Vegan

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: