Don’t lose your way

Nu-ti pierde calea ta!

Am ascultat recent un video (foarte scurt, spre norocul meu, dar suficient de ‘convingator’) postat de catre un asa zis ”guru” in arta propagarii unor concepte sau a unei ideologii (importate din Occident) menite sa ‘iti schimbe viata’ si modul de a fi, capacitatea de a avea incredere in tine etc.
M-au incercat tot felul de sentimente: m-a pufnit rasul, apoi am simtit repulsie, apoi m-am revoltat, mi-a fost mila de persoana respectiva care arata ridicol de-a dreptul in ceea ce incerca sa faca si apoi m-am alarmat gandindu-ma ca multa lume ia totusi in serios un astfel de individ si ceea ce incerca el sa propage. Mi-am ”cautat” linia mea imaginara de echilibru pentru a ma convinge ca este in continuare acolo langa mine si am respirat usurata.
Este acel gen de concept care, presupunand ca poti sa il adopti, ‘te pozitioneaza la 180 grade fata de cum erai inainte’ si asta doar daca esti dispus sa renunti la tine, cel din prezent pentru un nou Eu re-loaded, plin de forta si incredere, patruns de cunostere adanca…incat sa dai pe dinafara si sa mai vrei sa distribui si altora. Insa, toate astea le descoperi treptat dupa ce achiti costurile de rigoare si esti dispus sa iti petreci o buna parte din timp initiindu-te.

Nu e genul de video gratuit pe care sa il gasesti sub titlul ‘daca citesti asa…iti va schimba radical viata‘ sau ‘a fost la un pas de (ceva orbil) ….insa ceea ce a  facut in continuare este de-a dreptul miraculos…‘ de care e plin Facebook sau alte entitati media, este genul de program mai subtil, bine pus la punct care presupune sa il cauti tu; te lasa sa sovai putin la inceput si  apoi te face sa crezi ca ti-l doresti si ca asta e solutia la problema pe care o ai in viata ta.
Este acel gen de program, concept, training, coaching pe nivele sau cum vrei sa ii spui care iti apare in general in fata atunci cand te afli in fata unei prapastii, unei greutati in viata si te face sa crezi ca este singura solutia sa mergi mai departe sau pur si simplu cand cauti ceva nou cu care sa iti ocupi timpul; poate aborda diverse aspecte ale vietii – profesional, social, personal, de parenting in functie de necesitatile fiecaruia.

Nu ma voi referi la el cu un nume; nu conteaza, considera ca au mai fost si sunt in continuare multe astfel de idei pe piata pentru ca mereu se va gasi cineva de convins, cineva suficient de disperat incat sa sa se refugieze intr-o iluzie (fie ea stiintifica, religioasa, legata de medicina alternativa sau de nutritie etc).
Ceea ce mi se pare periculos este ca te poate confuza si schimba foarte mult, te poate face sa iti pierzi jobul, sa iti pierzi prietenii sau chiar familia, te poate face sa cazi de sus atunci cand te trezesti…si poate fi prea tarziu. Si ceea ce ma mira este ca are destul de multi adepti dintr-o categorie din care fac parte oameni culti, inteligenti dar care pare-se ca nu pot distinge intre iluzie si realitate, nu pot vedea atat in concept cat si in cel care il propaga lipsa de valoare, cretinismul si ridicolul.
Mi s-a parut o insiruire de cuvinte fara esenta, o forma (ieftina) fara fond ambalata frumos in niste concepte de marketing si vanduta fara resentimente unor oameni disperati.

Nu pot sa spun decat: ‘Oameni buni, atunci cand aveti o problema cu voi insiva sau legata de increderea in voi mergeti la un psiholog bun care a facut o scoala in domeniu sau imbratisati-va oamenii dragi de langa voi, luati-va prietenii sau familia si faceti o excursie intr-un loc mult visat; cheltuiti banii pe ceva placut si nu permiteti unor sarlatani sa va vanda vorbe goale care va costa pana la urma mult mai mult decat banii’.

Cat despre mine – voi incepe sa ascult astfel de idei atunci cand cel care le propaga va fi facut deja primul milion de eur in urma lor sau va fi devenit un romancier de succes. Pana atunci singurul meu trainer/coach/f#&*$% va fi propria mea intuitie!

 

Imi vine in minte un citat din ‘Insula’ lui Aldous Huxley (din pacate acum este in engleza):

”I’d begun to see evidence of some kind of a built-in pattern—or rather of two kinds of built – in patterns; for dangerous delinquents and power-loving troublemakers don’t belong to a single species. Most of them, as I was beginning to realize even then, belong to one or other of two distinct and dissimilar species—the Muscle People and the Peter Pans. I’ve specialized in the treatment of Peter Pans.”
“The boys who never grow up?” Will queried.
‘Never’ is the wrong word. In real life Peter Pan always ends by growing up. He merely grows up too late—grows up physiologically more slowly than he grows up in terms of birthdays.”
“What about girl Peter Pans?” “They’re very rare. But the boys are as common as blackberries. You can expect one Peter Pan among every five or six male children. And among problem children, among the boys who can’t read, won’t learn, don’t get on with anyone, and finally turn to the more violent forms of delinquency, seven out of ten turn out, if you take an X ray of the bones of the wrist, to be Peter Pans. The rest are mostly Muscle People of one sort or another.”

Peter Pans are wonderfully good at starting wars and revolutions; but it takes Muscle Men to carry them through to a successful conclusion. Here’s the jungle”Categories: Blogul meu

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: