‘Galustele innodate’ sunt niste paste asemanatoare cu tortellini doar ca nu sunt umplute ci sunt…innodate. Stra-bunica mea obisnuia sa le prepare pentru mine si intotdeauna le mancam cu mare placere, asa ca am preluat si eu reteta traditionala din familie si sunt pregatita sa o dau mai departe.
Daca sunt uscate bine, ‘galustele’ se pot pastra un timp indelungat la loc racoros (pentru a fi transportate peste mari si tari š asa cum fac eu uneori š dar sunt mult mai gustoase cand sunt proaspete.
Ingrediente (organice) – pentru 2-4 persoane:
–Ā 2 oua
– 2 linguri de apa
– 150-160 g faina in functie de marimea oualelor
– sare
– ulei de masline extravirgin
Preparare aluat:
Se bat bine ouale, se adauga faina, sare si apa (eu am pus 50% faina alba si 50% faina integrala de grau) si se framanta un aluat nuĀ prea moale pana devine elastic.Ā Se imparte aluatul in doua cocute pentru a se lucra mai bine.
Se ia fiecare coca si se intinde cu sucitorul pana devine o patura subtire ca la taitei; se unge cu ulei sa masline deasupra. Se apuca cam 1 cm din marginea aluatului si se indoaieĀ peste aluat de 2 ori astfle incat sa rezulte 3 paturi suprapuse. Se taie cu un cutit pe langa indoitura astfle incat sa rezulte fasii lungi de 1 cm latime.
Se innoada fasia de aluat pornind de la un capat si strangandĀ usor nodul pentru a nu se desface; se taieĀ aluatul pe langa nod si se continua cu urmatorul nod. Se continua astfel si cu a doua coca.
Daca se doreste pastrarea galustelor pe un termen mai lung aceastea se usuca la aer timp de 48Ā ore pe o tava acoperita cu un servet usor.
Fierbere si preparare finala:
Daca galustele sunt proaspete se pun la fiert timp aproximativ 10-15Ā minute pana mijlocul lor devine moale (faceti testul cu furculita).
Daca galustele sunt uscate atunci este nevoie sa fiarba mai mult – aproximativ 25-30Ā minute.
Se pot servi calde cu diverse sosuri pentru paste; eu le servesc cu putina ceapa calita asa cum o facea stra-bunica mea. Pofta mare!
Categories: Fara lactoza, Paste&pizza, Romanesc, Vegetarian
Leave a Reply